Сър Брин Терфел

Прочутият уелски бас-баритон с бляскава кариера Сър БРИН ТЕРФЕЛ е редовен гост на най-престижните концертни сцени и оперни театри по света. Аплодират го в Кралската опера в Ковънт Гардън, Метрополитън опера – Ню Йорк; Националната опера на Париж, Миланската „Ла Скала“, Цюрихската опера и много други. Прочут е в ролите на Фалстаф, Вотан, Холандеца, Дулкамара, Борис Годунов, Дон Паскуале, Реб Тевие, Суини Тод.

Носител е на наградите „Грами“, „Класик Брит“ и „Грамофон“, с дискография, обхващаща опери на Моцарт, Вагнер, Рихард Щраус и повече от петнадесет солови диска с концертни песни, мюзикъл, традиционни уелски песни и сакрален репертоар.

Сър Брин Терфел е удостоен със званието Командир на Британската империя за заслуги към операта през 2003, през 2006 става носител на Медала на кралицата за музика, а през 2017 получава рицарско звание за заслуги към музиката. Удостоен е и с титлата „Камерзенгер“на Австрия за заслугите си към Виенската държавна опера, получава Европейската културна награда в Tonhalle – Цюрих, като признание за изключителната му музикална кариера през 2022, както и наградата „Шекспир“ от фондация „Алфред Тьопфер“.

Сред неговите най-нови почетни изяви е изпълнението му на 6 май 2023 в Kyrie eleison от Пол Милър на уелски на коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство и това е първият път, когато се пее на уелски на церемония по време на коронация. А на 7 май пее в дует с Андреа Бочели на концерта за коронацията в замъка Уиндзор популярната песен „Никога няма да вървиш сам“ от мюзикъла „Карусел“ на Роджърс и Хамърстийн.

Роден в Северен Уелс през 1965, Брин Терфел завършва обучението си в Лондонското училище за музика и драма „Гилдхол“. През 1989 става лауреат на световния конкурс на ВВС в Кардиф „Singer of the World“ и през 1990 прави своя професионален дебют като Гулиелмо в „Така правят всички“ в Уелската национална опера. Там изпълнява и главната роля в „Сватбата на Фигаро“, с която дебютира през следващата година в Английската национална опера.

Международният му оперен дебют е през 1991 като Говорителят във „Вълшебната флейта“ в Театър „Ла Мони“ в Брюксел, в същата година прави и своя американски дебют като Фигаро от „Сватбата на Фигаро“ в операта на Санта Фе.

Следват успешните му дебюти през 1992 в Кралската опера в Ковънт Гардън в ролята на Мазето в „Дон Жуан“, на фестивала в Залцбург като Йоханаан в „Саломе“, във Виенската държавна опера в ролята на Фигаро. Прави и своя концертен дебют в САЩ в Осма симфония на Малер с Чикагския симфоничен оркестър на фестивала Равиния под палката на Джеймс Ливайн. На същия фестивал изпълнява с клавирен съпровод на Ливайн песни на Шуман и Шуберт и пее в ролята на Абимелех в „Самсон и Далила“ от Сен-Санс (с Пласидо Доминго и Денис Грейвс в главните роли) отново с Чикагския симфоничен оркестър с диригент Ливайн. А в Лирическата опера на Чикаго пее в „Рейнско злато“ на Вагнер под диригентството на Зубин Мета. В същата година той сключва екслузивен договор за записи с Deutsche Grammophon и изпълнява главната роля в „Сватбата на Фигаро“ под диригентството на Джон Елиът Гардинър в първия си запис. Пее Форд във „Фалстаф“ в Уелската национална опера и Фигаро в Théâtre du Châtelet в Париж,  в Ковънт Гардън, Метрополитън опера и Teatro Nacional de Sao Carlos.

През следващите години Терфел разширява репертоара си с Волфрам в „Танхойзер“ на Вагнер, Ник Шадоу в „Похожденията на безпътника“ на Стравински, Мефистофел във „Фауст“, Дон Жуан и Лепорело в „Дон Жуан“, главната роля в „Джани Скики“, Балстрод в „Питър Граймс“, Четиримата злодеи в „Хофманови разкази“ и др., а в сферата на мюзикъла пее с голям успех главните роли в „Суини Тод“ и „Цигулар на покрива“. А на рецитал в Карнеги хол изпълнява песни на Волф, Форе, Брамс, Шуман, Шуберт и др.

Сър Терфел е отпразнувал своя 50-и рожден ден и двадесет и пет години професионална дейност с гала концерт в Royal Albert Hall, представен от холивудската звезда Майкъл Шийн. Честванията са продължили в Уелския център на хилядолетието в Кардиф, където той е пял Скарпия в „Тоска“ с Уелската национална опера.

Сред ярките му изпълнения напоследък са Дон Базилио в „Севилският бръснар“ в Кралската опера в Ковънт Гардън, Балстрод във Виенската държавна опера, Холандецът в „Летящият холандец“ в Grange Park Opera, Фалстаф в операта в Цюрих и в Баварската държавна опера в Мюнхен, Скарпия в Националната опера на Париж, Дон Пизаро във „Фиделио“ в крепостта Шлосберг в Грац, Дон Паскуале в Кралската опера, Борис Годунов в Дойче опер – Берлин и в Кралската опера.

Важни акценти в оперната му биография са и дебютът му в ролята на Ханс Сакс в аплодираната от критиката продукция на „Нюрнбергските майстори-певци“ в Уелската национална опера, Вотан в „Пръстенът на нибелунга“ в Кралската опера и в Метрополитън опера – Ню Йорк, дебютът му в ролята на Теви в „Цигулар на покрива“ в Grange Park Opera, Суини Тод в Английската национална опера и участието в четиридневния фестивал Brynfest в Southbank Centre – Лондон, част от Festival of the World на Southbank Centre.

Сър Брин Терфел е също тъй ярък и на концертния подиум в разнообразни изяви – от церемонията по откриването на Wales Millennium Centre, BBC Last Night of the Proms и Royal Variety Show до гала концерт с Андреа Бочели в Сентръл Парк, Ню Йорк и коледен концерт, излъчван от катедралата в Брекън, Уелс, като част от серията на Метрополитън Опера „Звездите на MЕТ в концерт на живо“. Изнасял е рецитали по целия свят и в продължение на девет години е бил домакин на собствен фестивал във Фаенол, Северен Уелс. Сред новите му проекти са рецитал с девет дати и концертно турне в Обединеното кралство, концерти с оркестър в Антверпен и Белград и рецитали за глас, арфа и пиано в Стокхолм и Женева.

текст – Анди Палиева

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?