Страхиня Джокич

СТРАХИНЯ ДЖОКИЧ (бас) е роден в Нови Сад, Сърбия. Завършва пиано в Музикалното училище „Исидор Баич“ при проф. Драгана Попович Марич. От 2011 работи като корепетитор в Сръбския национален театър. През 2014 завършва обучението си по оперно пеене в Музикалното училище при проф. Сенка Неделкович. Като солист той е бил член на Оперното студио към Националния театър в Белград от 2013 до 2015, където все още е ангажиран като гост-артист. Сред многото награди той е победител в Държавния конкурс за млади певци (2011 и 2013) в Белград. През 2014 дебютира в Националния театър в Белград и Сръбския национален театър в Нови Сад в ролята на Тъмничаря в операта „Тоска“ от Пучини. От 2016 до 2018 е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска“ в Музикалния институт „Веки-Тонели в Модена, Италия.

През декември 2016 Страхиня Джокич дебютира в България в Софийската опера и балет като Тимур от „Турандот“ на Пучини, а през октомври 2017 като Оровесо от „Норма“ на Белини. През септември 2017 завършва магистърска степен в катедрата по пиано в Академията по изкуствата в Нови Сад с проф. Биляна Горунович. Същевременно има дебютни роли в Сръбския национален театър в Нови Сад в „Бохеми“ – Колин, (декември 2018) и „Трубадур“ – Ферандо (януари 2019).

През 2019 е член на Академия „Белканто“ – Фондация „Паоло Граси“ (Мартина Франка, Италия). От март 2019 работи като корепетитор на пиано в катедрата по пеене в Академията по изкуствата в Нови Сад. През декември 2019 печели Първа награда и Награда за най-добър бас на конкурса „Николай Гяуров“ (Модена, Италия), а през септември 2020 – Диплома на Мирослав Чангалович за изключителен принос в изкуството. През 2021 е отличен на два конкурса: „Гена Димитрова“ в Плевен и „Лазар Йованович“ в Белград. В началото на сезон 2021/2022 дебютира в „Аида“ на Верди – жреца Рамфис. Участвайки в проекта „Cross opera“ (сътрудничество между Сръбския национален театър, Teatro Comunale di Modena и Landestheater Linz), той дебютира в театрите в Модена (Италия) и Линц (Австрия). На Осмия международен конкурс Вера Ковач Виткаи е удостоен с Голямата награда. През януари 2022 дебютира като Лепорело в „Дон Жуан“ на Моцарт (Белград), а през юни (като част от проекта „Buongiorno a casa Pavarotti“) като Дулкамара в „Елексир на любовта“ на Доницети (Модена, Италия). Участва във фестивала „Valle d’Itria“ (Мартина Франка, Италия) и прави своя дебют в „Teatro Olimpico“ (Виченца, Италия) с ролята на Командора в „Дон Жуан“ на Моцарт. През 2022 има концерт със сопраното Соня Шарич на фестивала „SOMUS“ (Сомбор, Сърбия) с песни от Лист, Малер и Рихард Щраус). През ноември 2022 Страхиня Джокич провежда първия си майсторски клас за певци и пианисти в Музикалното училище „Исидор Баич“, а през декември 2022 отново пее в Софийската опера в ролята на Колин.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?