Стоян Караиванов

Стоян Караиванов е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата.
От есента на 2020 г. Стоян започва образованието си по бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“, Каляри, Италия. През същата година започва да учи дирижиране при именития български диригент Найден Тодоров в Нов български университет.
Специализирал е жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” при проф. Жак Морне във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акорден като Народния артист на Русия проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. В България се обучава под ръководството на Здравка Андреева и Диана Станчева.
През 2016, 2017, 2018 и 2019 г., той взима участие в спектакъла “Нощ на звездите”, проведен в зала “Арена Армеец” като солист на оркестър  “Levon Manukyan Collegium Musicum” с диригент Левон Манукян. Младият изпълнител е бил солист и под палката на Константин Илиевски, Иван Стоянов, Рамиро Ариста, Димитър Караминков и Цанислав Петков.
Участва в едно от най-ярките събития в програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” – “Медея”, където композиторът Асен Аврамов пише специално музика за баян. Стоян Караиванов концертира и взима участие в международни фестивали в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър.
Проф. Фридрих Липс за Стоян Караиванов:
Стоян Караиванов е от онези млади музиканти, които са в постоянно търсене и самоусъвършенстване. Неговият талант ни позволява да се надяваме, че българската школа по акордеон най-накрая ще достигне европейско ниво и ще можем да чуем както Стоян, така и в бъдеще негови ученици на големи международни сцени! Пожелавам на Стоян Караиванов да се научи да си поставя големи цели и да намира начини да ги постигне.“.

Галерия

Минали събития


24.06.2021 Пиацола

Какво търсиш днес?