СТОИМЕН ПЕЕВ  (р.  1988)  печели   първите  си конкурси още като ученик  в цигулковия клас на Антоанета Илиева в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Между тях са конкурсите в Провадия – „Светослав Обретенов”, Хасково – „Недялка Симеонова”, Варна – „Добри Христов” и участва в програмата на  „Концертхаус” – Виена.

Завършва  висше образование в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на  проф. Гинка Гичкова.  В  периода  на следване става лауреат на академични и международни конкурси, сред които са „Панчо Владигеров” – Шумен, „Емил Камиларов”- София.

От 2011 е цигулар в  Камерен  ансамбъл „Софийски солисти”. Като солист на състава реализира няколко световни премиери на съвременни произведения. Има множество записи в Българското национално радио в съпровод на оркестър или пиано, включително и премиери, както и многократни излъчвания по Българската национална телевизия. Солист  е на редица оркестри в страната и чужбина. През ноември 2015 изпълнява Концерта за цигулка на П.И.Чайковски в „Метрополитън арт спейс“ в Токио под диригентството на маестро Мицуйоши Оикава.

От 2014 до 2022 е и първи цигулар на квартет „София” към Софийската филхармония. През 2022 защитава докторска  дисертация в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а от 2023 е главен асистент и преподава в Катедра „Струнни инструменти”.

текст – Янина Богданова

 

Галерия

Предстоящи събитияМинали събития


10.04.2021 SYN(es)THESIS

Какво търсиш днес?