Стефани Кръстева

СТЕФАНИ КРЪСТЕВА (р. 1994) е редовен участник по покана в програмите на Софийската филхармония: в изпълненията на „Стабат матер“ на Перголези и Четвърта симфония на Малер под диригентството на Саша Гьотцел. Присъства още на концертните и фестивални сцени у нас: през 2016 е включена в програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе (в „Метаморфози“ на Лазар Николов); през 2017 е сред участниците в майсторския клас на сопраното Красимира Стоянова, провеждан в рамките на фестивала „Празници на изкуствата Аполония“; пее на Десетия юбилеен международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ на една сцена с Красимира Стоянова и продължава да участва във фестивала в Пловдив няколко поредни години.

Кръстева получава началното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност класическо пеене и завършва магистратура във Вокалния факултет на Музикалната академия в класа по класическо пеене на проф. Иванка Нинова и актьорско майсторство при акад. Пламен Карталов.

Носител е на награди от национални и международни конкурси: втора награда на Първи международен конкурс ”Art Stars“ (Звезди на изкуството), Варна; първа награда от Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканска романсиада“; първа награда от Международния младежки фестивал „Славянски звън“.

Дебютира в постановки още по време на следването си. Представя ролята на Бастиена от операта „Бастиен и Бастиена” на Моцарт, ролята на Долчина от „Сестра Анджелика“ на Пучини, главните роли от детските опери „Червената Шапчица” на Кюи и „Котаракът в Чизми”. Следват дебюти в оперните театри в Русе и София. През ноември 2017 дебютира на сцената на Русенската опера в ролята на Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров. През февруари 2019 е първото ѝ участие в постановка на Софийска опера и балет като Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. През октомври 2019 на същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов.

През ноември 2018 печели стипендията „С усилия към звездите”, предоставена от фондация „Културни перспективи” с ментор Красимира Стоянова. През 2020 гастролира с концерти в Жилина, Словакия.

текст – Милена Божикова

Галерия

Какво търсиш днес?