Звездното сопрано СОНЯ ЙОНЧЕВА е призната за една от най-аплодираните и вълнуващи изпълнителки на своята генерация. Тя се утвърждава на най-големите световни оперни сцени, сред които „Метрополитън опера“, „Роял Опера Хаус“ – Лондон, Миланската скала, Баварската, Берлинската  и Виенската държавни опери и Операта на Париж. Незабравимите образи, които пресъздава в емблематични роли, са възторжено приети както от публиката, така и от критиката.

Обширният репертоар на Соня  Йончева включва бисерите от бароковата епоха, както и творби на Моцарт, Верди, Чайковски и Пучини. Възхвалявана за изключително красивия си глас и невероятно драматичното сценично присъствие, Соня е еднакво убедителна както на оперната, така и на концертната сцена. Нейните рецитали в Париж, Дрезден, Баден-Баден и Мюнхен преминават при огромен успех.

През сезон 2019/2020 певицата дебютира в главните роли на „Федора“ от Джордано (нова продукция в Миланската скала) и „Манон Леско“ на Пучини („Метрополитън Опера“). Изключително успешни са участията й като Имоджене от „Пиратът“ на Белини в „Театро Реал“ – Мадрид и Мими от „Бохеми“ на Пучини в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон. Изпълнява главните роли в „Медея“ от Керубини в Берлинската „Щатсопер Унтер ден Линден“ и „Тоска“ на Пучини – във Виенската държавна опера, както и в Баварската опера – Мюнхен. През месец ноември има концерти в прочутите зали „Елбфилармони“ в Хамбург, зала „Чайковски“ в Москва и зала „България“ в София, а през месец март 2020 предстои  изпълнението на нейната прочута рецитална програма „Ad una Stella“ в „Palau de la Música“ – Барселона.

Звездните ангажименти на Соня Йончева през сезона 2018/2019 я отвеждат в прочутата „Щатсопер Унтер ден Линден“ – Берлин, където тя дебютира в новата продукция на „Медея“ от Керубини; следва завръщането й в „Метрополитън опера“ за изпълнението на Дездемона от „Отело“ на Верди и партията на Йоланта от едноименната опера на Чайковски. Участва във „Festspielhaus“ като Дездемона от новата продукция на „Отело“ – роля, която изпълнява и концертно заедно с Берлинската филхармония в залата на Филхармонията в Берлин. С прочутото си превъплъщение като Тоска певицата се представя в „Щатсопер Унтер ден Линден“.

Изявите й на концертния подиум включват „Стабат Матер“ от Росини във Филхармонията на Париж, Гала-концерти в Миланската скала, Парижката опера, Виенската държавна опера и Фестивала в Графенег, рецитали в операта на Монте Карло, „Театро Реал“ – Мадрид, „Роузи Консърт хол“ и „Театро дел лаго Фрутияр“ (Чили), както и солови концерти с Берлинската филхармония, Голямата сцена на Санта Моника, Унгарската държавна опера в Будапеща, Операта в Лиеж, „Театро дел Висентарио ин Гуанахуато“ (Мексико) и Мексико Сити.

Соня Йончева започва сезон 2017/2018 в Париж, където дебютира като Елизабет Валоа в новата продукция на “Дон Карлос“ от Верди, последвана от представления с една от знаковите й роли: Мими в новата постановка на „Бохеми“ от Пучини в Парижката Опера. След това заминава за Ню Йорк, където преди повече от десет години е дебютирала в главната роля от „Луиза Милер“ в първото представление на операта в МЕТ. Тук певицата прави своя блестящ дебют в главната роля от новата продукция на „Тоска“ и играе Мими от „Бохеми“ на Пучини. Следват серия от ангажименти и дебют като Имоджене в новата продукция на „Пиратът“ от Белини в Миланската скала, както и ролята на Попея от „Коронацията на Попея“  на Монтеверди – на фестивала в Залцбург. Соня пее на концерт в Театър „Шанз-Елизе“ в Париж, „Festspielhaus“ в Баден-Баден, „Гранд Театъра в Женева и Концертхаус – Дортмунд с изцяло Вердиева програма, а освен това е солист в Баварската Щатсопер на ежегодния летен фестивален концерт „Опера за всички“. Тя е провъзгласена от Медичи ТВ за Артист на годината – 2017 и в чест на това признание е показвана в поредица излъчвания на живо и на запис.

Останалите участия на певицата включват: дебюта като Норма от едноименната опера на Белини, Антония от „Хофманови разкази“ на Офенбах и Микаела от „Кармен“ на Бизе в „Роял Опера Хаус“, няколко участия в „Метрополитън опера“, сред които дебютът като Джилда от „Риголето“ на Верди и звездното участие като Мими в „Бохеми“ на Пучини; Виолета от „Травиата“  и Дездемона от „Отело“ на  Верди в откриването на сезона 2015/2016, както и Гала-концертът на МЕТ по повод 50-годишнината на Линкълн Център; главните роли в „Йоланта“ на Чайковски, „Травиата“ на Верди и „Лучия ди Ламермур“ на Доницети в Парижката Опера; Мими от „Бохеми“ на Пучини в Миланската скала, Виолета от „Травиата“ на Верди в Щатсопер-Берлин , Двореца на изкуствата – Валенсия, Монте Карло и Баварската държавна опера; Татяна от „Евгени Онегин“ на Чайковски в „Дойче Опер“ – Берлин и Маргарита от „Фауст“ на Гуно във Виенската държавна опера, „Роял Опера Хаус“ и „Festspielhaus“ – Баден-Баден. Соня бе и водещ артист на годишния Адвентски концерт в Дрезден, излъчван в Европа по ZDF.

 

Соня Йончева е възпитаничка на Академията за млади певци на Уилям Кристи „Le Jardin des Voix“ и има специално предпочитание към старинната и бароковата музика. Пресъздала е няколко емблематични роли, сред които Фани/Зима (от „Галантните индии“ на Рамо) и Дидона (от „Дидона и Еней“ на Пърсел)  по време на турнето с Уилям Кристи в Европа, Русия и САЩ; Фортуна (от „Коронацията на Попея“ на Монтеверди) на фестивала в Глайндбърн; Юнона от „Завръщането на Одисей в Родината“ на Монтеверди в „Театро Реал“, Клеопатра от „Юлий Цезар“ на Хендел във Версай, Попея от „Коронацията на Попея“  на Монтеверди и Попея от „Агрипина“ на Хендел – в Лил и Дижон под диригентството на Еманюел Хаим.

Родена през 1981, сопраното Соня Йончева се дипломира със специалностите пиано и пеене в родния си град Пловдив, под ръководството на Нели Койчева. Получава магистърска степен по пеене в Женевската Консерватория, където учи при Даниеле Борст. Носителка е на награди от няколко престижни международни конкурса, сред които първа награда и специалната награда CultureArte на конкурса на Пласидо Доминго „Опералия – 2010“. Отличена е с наградата на „Ехо-Класик“ като Нов глас на годината – 2015 и получава Специалната награда на Les Amis du Festival за изпълнението си на партията на Фиордилиджи в „Така правят всички жени“ от Моцарт в Академията на Фестивала „Екс- Ан- Прованс“ (2007). Соня е носител на наградата на читателите на най-престижния оперен конкурс на планетата „The International Opera Awards“.

Соня Йончева е също и носител на първи награди от няколко български конкурса: Конкурс за Българска класическа музика – 2000 и Конкурс за немска и австрийска музика – 2001.  Заедно с брат си Марин Йончев са провъзгласени за певци на годината в ежегодната класация „Хит минус 1“, продуцирана от Българската национална телевизия. Соня Йончева работи със световноизвестните поп-музиканти Стинг и Елвис Костело и проявява подчертан интерес към филмовата музика, който води до сътрудничество с прочутия композитор Владимир Козма.

Певицата записва ексклузивно за Sony Classical. През 2018-а се появи нейният нов солов албум „The Verdi Album“, предшестван от соловия албум „Handel“,  излязъл през 2017, дебютния солов албум „Париж, моя любов“, „Стабат Матер“ на Перголези и няколко записи на DVD/Blu-Ray. Дискографията на певицата включва също запис на CD на операта „Сватбата на Фигаро (в ролята на Графинята) за Deutsche Gramophone и Ораторията „Месия“ на Хендел, заедно със световноизвестния Mormon Tabernacle Choir.

Соня Йончева е рекламно лице на фирмата „Ролекс“.

 

Галерия

Какво търсиш днес?