Сион Найман е роден на 9 Юни 2002 в Антверпен, Белгия.

Още в ранна детска възраст пее в Българския Православен хор “Осанна” под ръководството на Елица Христова и композитора Георги Попов.

На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в  НМУ “Л. Пипков”, София.

Първият му виолончелов конкурс е през 2013 година в Пловдив, където освен с 1-ва награда, той е удостоен със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, дадена му от Съюза на музикалните и танцови дейци. Половин година по-късно, (2014 г.) печели и 1-ва награда на известния  международен  конкурс за челисти “Карл Давидов” в Кулдига, Латвия.

Работи с международно известни музиканти и педагози, като: Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Денис Северин, Мишел Щраус, Кирил Родин, Жером Перно, Лазло Феньо, Тролс Сване, Миклош Перени и др.

От 2016 до 2019 г. е част от класа на професор Ромен Гариу, в Консерваторията в L’Hay les Roses, Франция.

Сион участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия, Чехия, България и др. като солист и камерен изпълнител.

През 2016 със струнен квартет “Кодам” печелят първа награда в Международен Младежки Музикален Конкурс “Надежди, Таланти, Майстори”, в гр. Добрич.

През 2018 Квартет “Кодам” става лауреат на конкурса “Концертино Прага” и изнася концерти в Прага и Южна Бохемия, Чехия. Квартет “Кодам” е често канен за участия в различни музикални фестивали и форуми из цяла България.

През 2018, Сион печели 2-ра награда в големия международен челов конкурс “Карл Давидов” в Кулдига, Латвия.

През 2019 като солист  печели  1ва награда на Международния конкурс “Добрин Петков”, Пловдив.

Същата година е удостоен с 1-ва награда на Международния конкурс за солови изпълнители “Концертино Прага” и през юни свири в престижната зала “Дворжак” в Пражкия Рудолфинум със Симфоничния оркестър на Чешкото радио, след това с други лауреати от конкурса участва в турне из Южна Бохемия, Чехия в най-престижните зали.

През 2019 Сион участва в два големи музикални фестивала в Холандия и Италия, където се среща и работи с изтъкнати професори като Йерун Роулинг /Jeroen Reuling/, Франсоа Ги /François Guye/, Густав Ривиниус /Gustav Rivinius/, Давид Герингас /David Geringas/.

След успешните си конкурсни представяния Сион е част от лауреатите на престижната организация ЕMCY/Съюз на Европейските музикални конкурси/ и през декември 2019 е поканен от ансамбъла за съвременна музика “Ensemble Modern”, в Европейското им турне.

През 2020 с цигуларката Лора Маркова сформират струнно дуо, което вече е носител на различни награди.

  • 1-ва награда на Международния конкурс “Музиката и Земята” 2021
  • 1-ва награда на Националния конкурс “Cantus Firmus”
  • Специалната награда на Фондация „Бохуслав Мартину“ за най-добра интерпретация на произведение от чешкия композитор

В България Сион е активно свирещ като солист и камерен изпълнител. Участва в различни проекти с  пианистката Венета Нейнска, с цигуларката Лия Петрова, с фондация “Консонанс”, с фондациите “Йордан Камджалов” и “Стоян Камбарев”.

През  2020 Сион е номиниран от Фондация “Стоян Камбарев” за голямата им награда “Полет в изкуството”. През 2021 е номиниран за “Млад музикант на годината” от предаването за класическа музика “Алегро Виваче” на БНР.

През 2021, Сион завършва НМУ “Л. Пипков” и е приет в Университета по Изкуства в Берлин (UDK Berlin) при проф. Янс Питър Майнц.

Галерия

Какво търсиш днес?