Симон Трпчески

СИМОН ТРПЧЕСКИ е възхваляван не само за мощната си виртуозност и дълбоко експресивен подход, но и за харизматичното си сценично присъствие. Стартирал на международната сцена преди двадесет години като изпълнител на BBC New Generation, той изгражда невероятно бърза кариера, пред която не съществуват никакви културни или музикални прегради.  Симон Трпчески си сътрудничи с над сто оркестъра на четири континента. Сред тях са Лондонският симфоничен оркестър, Оркестър „Филхармония“, Симфоничният оркестър  на Бирмингам, Националният оркестър на Франция, Кралският  оркестър „Концертгебау“ – Амстердам, Оркестър „Deutsche Sinfonie“ –  Берлин и Дрезденската филхармония, а в Северна Америка Трпчески често е солист на оркестрите в Кливланд и Филаделфия, Филхармониите  в Лос Анджелис и Ню Йорк и Симфоничните оркестри на Сан Франциско, Сейнт Луис, Сиатъл и Балтимор. Свирил е с Филхармониите на Нова Япония, Сеул и Хонконг, както и Симфоничните оркестри в Сидни, Аделаида, Мелбърн и Нова Зеландия.

Симон Трпчески е много търсен солист. Дългият списък на видни диригенти, с които работи,  включва Марин Алсоп, Густаво Дудамел, Кристиан Мачелару, Шарл Дютоа, Якоб Хруса, Владимир Юровски, Сузана Малки, Андрис Нелсонс, Антонио Папано, Василий Петренко, Робърт Спано , Майкъл Тилсън Томас и Дейвид Зинман. Той има особено дългогодишна връзка с Кралския Филхармоничен оркестър на Ливърпул, която укрепва още повече по време на управлението на Василий Петренко. Заедно двамата са записали най-фундаменталните пиеси от руския клавирен репертоар, както и четирите концерта за пиано и Рапсодия върху тема от Паганини на Рахманинов, двата концерта за пиано на Чайковски и наскоро – първия и третия концерт за пиано на Прокофиев за Onyx Classics.

Известен със своите клавирни рецитали, Симон Трпчески е свирил в най-големите  зали в Ню Йорк, Сан Франциско, Вашингтон, Лондон, Париж, Амстердам, Милано, Мюнхен, Прага, Хамбург, Билбао, Истанбул, Дъблин и Токио. След дебюта си в Wigmore Hall през 2001 той остава редовен гост на тази престижна сцена, като през 2018 е изпълнител – резидент и изнася два рецитала, издадени от Wigmore Live label.

В областта на камерната музика Симон Трпчески редовно си партнира с виолончелиста Даниел Мюлер-Шот и се изявява като камерен изпълнител на фестивалите в Аспен, Вербие, Ризор, Берген и фестивала на Балтийско море.

Радетел на родната музика, Симон Трпчески се ангажира и да затвърди културния имидж на родната си Македония. Последният му проект за камерна музика MAKEDONISSIMO е посветен на запознаване на публиката по целия свят с богатите традиционни македонски народни корени. Със съдействието на композитора Панде Шахов, той преплита в един уникален звуков свят  македонската фолклорна музикална традиция със силно виртуозни, джаз повлияни рифове и хармонии. След успешната си премиера в Германия на Ludwigsburger Schlossfestspiele, проектът пътува до Словения, Великобритания, Полша, Холандия, Франция, Сърбия, Черна гора и Румъния с бъдещи изпълнения, планирани в Русия, Нова Зеландия и Австралия.

Плодотворното сътрудничество на Симон Трпчески с EMI Classics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Classics и в момента Linn Records води до обширна дискография, отличавана многократно с награди. Неговият естествен афинитет към руските композитори от 19 и 20 век е отразен в седем компактдиска, представящи творби на Рахманинов, Прокофиев, Стравински, Чайковски, Скрябин, Мусоргски и Римски-Корсаков. Записал е и музиката на Шопен, Брамс, Пуленк, Бах, Лист и Дебюси. Дебютният му албум получи наградите „Избор на редактора“ и „Дебютен албум“ на наградите „Грамофон“ през 2002 година.  Концертният му цикъл на Рахманинов през 2010 и 2011 беше „ Избор на редактора “ в списание „Грамофон“ и получи наградата „Diapason d’Or“. Компактдискът на Wigmore Live от 2012 е отличен от „The Telegraph“ с наградата  „Класически CD на седмицата“.

Със специалната подкрепа на KulturOp – водещата организация за култура и изкуства в Македония – Симон Тръпчески работи редовно с млади музиканти в Македония, възпитавайки таланта на следващото поколение артисти. През 2009 той получи президентския орден за заслуги за Македония, отличие, дадено на чуждестранни и местни сановници, отговорни за утвърждаването на Македония в чужбина. През 2011 стана първият по рода си носител на титлата „Национален артист на Македония“.

Роден в Македония през 1979, Симон Трпчески е възпитаник на Музикалното училище към Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие, където учи при Борис Романов. Той е представител на BBC New Generation 2001-2003, а през 2003 е удостоен с наградата за млад артист на Кралското филхармонично дружество.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?