Симеон (Мони) Симеонов

Роден в Пловдив, СИМЕОН (МОНИ) СИМЕОНОВ започва да изучава цигулка в НУМТИ „Д. Петков“ в класа на Дарина Данкова. На 16 годишна възраст, заминава за Калифорния, за да продължи обучението си в Idyllwild Arts Academy. Следващите няколко години учи с пълни стипендии в престижните Eastman School of Music и Yale University в класовете на Цви Цайтлин и Ани Кавафян. През 2007 получава предложение да започне докторската си степен в Южнокалифорнийския Университет на Лос Анжелис в класа на Мидори, където става и неин асистент.

Концертни турнета и международни фестивали отвеждат цигуларя в повечето Американски щати, Латинска Америка, Европа, Азия,  Близкия Изток. Като концертмайстор свири под палките на Курт Мазур, Роберто Абадо, Валери Гергиев, Джеймс Ливайн, Рикардо Мути, Джон Уилямс, Кшищов Пендерецки, Хелмут Рилинг и други. Солирал е в Карнеги хол, Дисни Хол, Ройс хол, Националната концертна зала на Мексико, Седжон център в Корея, концертната зала на Сапоро, Япония, и др. Симеон Симеонов се изявява и като камерен изпълнител – свири с Ансамбъл Сан Франциско, Токио-квартет, както и с Джером Лоуентал, Гиора Шмит, Джоузеф Силвърстайн, Джошуа Бел, Йо-Йо Ма, Цви Цайтлин, Мидори и др. Негови солови записи има в Националното Радио и Телевизия на САЩ, Класическото Радио на Калифорния KUSC, Японската Национална Телевизия NHK, както и в БНТ и БНР.

Цигуларят отделя значително време и енергия за общественополезна музикална дейност, свързана с младежта. През последните седем сезона, той преподава и свири с Мидори на национални и международни турнета, посветени на тази дейност.

През 2009 Симеон Симеонов е назначен за концертмайстор на оркестъра в Калифорнийската столица Сакраменто, а от 2014 е завеждащ струнна катедра и професор в Щатския Университет на Калифорния.

Галерия

Какво търсиш днес?