Младият български пианист СИМЕОН ГОШЕВ живее и твори във Виена. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век,  са високо ценени в цяла Европа.

В настоящия сезон 2022/2023 младият музикант има богата концертна програма, включваща соло концерти в залите на Музикферайн във Виена, Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и много други. Неговият първи солов диск „Българско клавирно наследство II“, осъществен със съдействието на Министерство на образованието и науката, с цел разпространение на българската класическа музика по света, бе реализиран в началото на 2022.

Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. През изминалия сезон (2021/2022), освен двата солови рецитала в Музикферайн, той изнася множество концерти в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. Негови записи има в Българската национална телевизия, Българското национално радио, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти – голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, Втора награда на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен, две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Бърно и редица други.

Младият пианист завършва музикалното си образование като магистър в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена (MDW), където учи при световноизвестните пианисти Щефан Владар, Олег Майзенберг и Лилия Зилберщайн. Силно заинтересован от разнообразни аспекти на класическата музика, той успешно съчетава активна концертна дейност, научна и преподавателска работа. През 2021 завършва докторантура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с дисертация върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински, а от октомври 2021 е част от елитния преподавателски състав на клавирната катедра в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

От 2021 Симеон Гошев е официален артист на „Бьозендорфер“, представяйки една от най-легендарните марки пиана в света.

текст – Анди Палиева

Галерия

Какво търсиш днес?