Сергей Хачатрян

„Сергей Хачатрян е сред най-вълнуващите изпълнители от неговата генерация. Най-младият победител на конкурса „Сибелиус“ за всички времена.“

The Gramophone Classical Music Guide

„ Идвайки от него, музиката буквално ти влиза под кожата, предизвиквайки чувства от сурова ярост до откровена параноя.“

The Plain Dealer

Сергей Хачатрян е роден на 5 април 1985 в Ереван в семейството на концертиращите пианисти Ирина Ованесян и Владимир Хачатрян. Започва занимания по цигулка в Музикалното училище „Саят-Нова“ в класа на професор Петрос Айказян. След това учи във Вюрцбург при Григорий Жислин, а после постъпва във Висшето училище по музика в Карлсруе при Йосиф Рисин. От 1993 година живее в Германия.

През 2000 спечелва Първа награда на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус“ – Хелзинки, ставайки най-младият лауреат за цялата история на конкурса. Пет години по-късно му е присъдена Първа награда на конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел. След този успех получава правото в продължение на четири години да свири на цигулка „Хъгинс“ – Страдивари (1708) и е приет от Президента на Армения Роберт Кочарян.

Свири с най-добрите световни оркестри, в това число – Симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на Валерий Гергиев. Записал е цигулковите концерти на Ян Сибелиус, Дмитрий Шостакович, Арам Хачатурен. През октомври 2011 получава в Берлин наградата „Prix Montblanc“  като изявен млад цигулар от нашата съвременност. През януари 2014 жури, ръководено от изпълнителния и художествен ръководител на фестивала в Люцерн – Михаел Хефлигер – му връчва  наградата за най-добър млад музикант на годината , присъдена от швейцарската банка „Credit Suisse“. Тази награда предполага и участие в концерт с Виенския филхармоничен оркестър под диригентството на Густаво Дудамел. Същевременно Хачатрян получава и награда в размер 75 000 швейцарски франка (това е една от най-„скъпите“ награди в областта на музиката).

Сергей Хачатряв свири с най-големите оркестри на Великобритания, сред които симфоничния оркестър на Бирмингам и „BBC Philharmonic“ и редовно се изявява с „Philharmonia Orchestra“. През месец юли 2005 дебютира на BBC Proms с оркестър „BBC Philharmonic“, изпълнявайки първия цигулков концерт на Шостакович. Работи в близко сътрудничество с оркестри като „Philharmonic Orchestra“, „NHK Symphony – Tokyo“, Кралския „“Концертгебау“ оркестър – Амстердам, Националния оркестър на Франция, дирижиран от Курт Мазур и Симфоничния оркестър на Радиото във Франкфурт, дирижиран от Даниел Хардинг.

През август 2005 дебютира на фестивалите в Равиния и „Blossom“, а през март 2006 със симфоничния оркестър на Балтимор, след което заедно с с Лондонския филхармоничен оркестрър предприема голямо концертно турне в Америка, включващо Бостън, Вашингтон, Сан Франциско, Лос Анжелис и Ню Джърси. През лятото на 2006 дебютира в Ню Йорк, изпълнявайки  концерта на Бетовеен на „Mostly Mozart festival“.

През сезон 2020/21 Сергей Хачатрян има редица изпълнения на живо, включително на концерта за цигулка на Брамс с Филхармонията на Холандското радио, дирижирана от Кристиан Мачелару, Първия цигулков концерт на Шостакович  с оркестър Sinfonica Nazionale RAI и Казуки Ямада, концерта за цигулка на Бетовен с Естонския национален симфоничен оркестър и Олари Елтс , Концерта за цигулка №2 на Сергей Прокофиев с Националния оркестър на Франция, дирижиран от Санту-Матиас Рували. Рециталните му изяви включват видео продукция, продуцирана от BOZAR в Брюксел, където Сергей и неговата вярна партньорка – сестра му Люсин Хачатрян,  изпълняват сонати от Лудвиг ван Бетовен и Арно Бабаджанян.

Сред акцентите от сезона преди пандемията се открояват двата му рецитала и концертът с Националния оркестър на Белгия, дирижиран от Хю Уолф, както и изявите с Филхармонията на Холандското радио с диригент Станислав Кучановски, оркестъра на Романска Швейцария и „Gulbenkian  Orchestra“ оркестър с диригент Лоренцо Виоти, Оркестърът на Бамбергските симфоници с диригент Лудовик Морло,  Филхармонията на Ротердам с диригент Валерий Гергиев и концертите в „Театро Ла Скала“ – Милано, под диригентството на Мунг-Вун Чунг. Сергей предприема и турне в САЩ и Европа с Алис Уайлърстийн и Инон Барнатан. В програмата, озаглавена „Преобразени нощи“ са включени творби от Бетовен, Шьонберг и Шостакович.

През последните сезони Сергей Хачатрян свири с оркестрите на Южногерманското радио (диригент Кристоф Ешенбах), Бамбергските симфоници (диригенти Херберт Бломщед и Джонатан Нот) , Мюнхенската филхармония (диригент Джеймс Гафиган), Националния оркестър на Франция (Санту-Матиас Рували), Оркестъра на Мариинския театър и Холандската филхармония (Кристиян Мачелару). Сътрудничи също с Берлинската филхармония, Кралския оркестър „Концертгебау“, Филхармонията на Ротердам, оркестъра на Париж, Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Оркестър RAI – Торино, Симфоничния оркестър на Ен Ейч Кей и Симфоничния оркестър на Мелбърн.

Свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Ysaye ‘e“ от 1740 г. любезно предоставена от Nippon Music Foundation.

Галерия

Какво търсиш днес?