Светлина Стоянова

Българското мецосопрано Светлина Стоянова е родена в София. Като дете пее 9 години в Детския хор при БНР, където е главна солистка и участва в редица турнета в Европа и Азия. През 2010 заминава за Шотландия и първоначално учи психология в Университета в Глазгоу, а след това постъпва в Кралската Консерватория в Шотландия, където учи вокално майсторство при Клеър Ширър. Дипломира се през 2018, като Магистър по класическо пеене (2014-2016) и Магистър по опера (2016-2018).

През 2016 Светлина Стоянова получава 3-та награда и става първа сред жените на конкурса „Le Grand Prix de l’Opera“ в Букурещ. Веднага след това е поканена за записи с Оркестъра на Българското национално радио под диригентството на Григор Паликаров, а през 2017 печели Първа награда на Международния конкурс за певци „Neue Stimmen“ (Нови гласове). След успеха си в състезанието, Светлина Стоянова е поканена да изпълни партията на Керубино („Сватбата на Фигаро“ – Моцарт) в Операта в Ница на Лазурния бряг и в театър „Антея“ , както и партията на Розина („Севилският бръснар“ на Росини ) на фестивала в Брегенц.

През сезон 2018/2019 и 2019/2020 се присъединява към състава на Виенската държавна опера като солист. Дебютира в ролята на Дриада (от „Ариадна на Наксус“ на Рихард Щраус), изпълнява партиите на Розина (Севилският бръснар на Росини), Керубино („Сватбата на Фигаро“ – Моцарт), Росвайс („Валкюра“ на Вагнер), Лола („Селска чест“ на Маскани). Участва също и в гастроли на Виенската Държавна опера, изпълнявайки две моцартови партии: на Керубино (Сватбата на Фигаро) с оркестър „Elbphilharmonie“ – Хамбург и Церлина ( „Дон Жуан“) – в „Тонхале“ – Дюселдорф.

С Ансамбъл „Матеус“, ръководен от маестро Жан-Кристоф Спинози, Светлина Стоянова дебютира в ролята си на Изабела („Италианката в Алжир“ от Росини), която изпълнява по време на турне на аснасбъла във Франция.

От 2014 Светлина Стоянова е част от международната организация „Live Music Now“. В качеството си на неин представител, през 2016 изнася самостоятелен концерт в „Usher Hall“, Единбург. През 2017 прави рецитал в Камерна зала „България“ в рамките на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“. През декември 2019 изнася солов рецитал в „Музикферайн“ – Виена, акомпанирана от пианиста Стивън Хопкинс.

Светлина е носител на наградата на Даниел Фрошауер за млад певец на 2019 година, участва в престижната програма „Samling Artists“ през 2017 и има Сребърен медал от „Musicians’ company“. Тя е една от 30-те млади таланти в селекцията „30 под 30“ на списание „ Forbes“ България за 2019.

През лятото на 2020 Светлина Стоянова дебютира като Анджелина, („Пепеляшка“ на Росини) на фестивала „Нова генерация“ във Флоренция, Италия. Дебютира и в Болшой театър в ролята на Розина през февруари 2021, последвана от дебют в Софийската национална опера като Анджелина.

Отличена е от Министерството на културата на Република България с Грамота за принос в популяризирането на българската култура по света (2020).

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?