Сара МакЕлрави

Канадската цигуларка и виолистка САРА МАКЕЛРАВИ има впечатляваща международна кариера, включваща концерти, рецитали и участия в камерни състави. Прочута в Европа, Северна Америка и Азия, през сезон 2018/2019 тя се изявява като солист с Московката филхармония, симфоничния оркестър на Санкт Петербург, Камерния оркестър на Баварското радио, филхармониите на Инсбрук, Кристиансан и Неапол под диригентството на Юлиан Рахлин. Предстоят й изяви във Великобритания в двойния концерт на Пендерецки заедно с Юлиан Рахлин и оркестър „Royal Northern Sinfonia“ под диригентството на Александър Джоел, където ще свири също и в „Дон Кихот“ на Рихард Щраус заедно с Борис Андрианов и Руския национален оркестър под палката на Дмитри Юровски.

Като камерен музикант Сара се изявява в Двореца за изящни изкуства – Брюксел, на фестивала в Турку и в „Tеатър Шанз-Елизе“ – Париж. Участва в концерти с „Московски солисти“ под диригентството на Юри Башмет, както и със Словенската филхармония, филхармониите на Ница и Турку и ансамбъл „Московски виртуози“. Дебютира в Япония с „Royal Northern Sinfonia“ на фестивала  “La Folle Journée” . Свири камерна музика във Виенския „Музикферайн“, на Фестивалите „Пражка пролет“, Сион и „Юлиан Рахлин и приятели“ – Палма де Майорка. Изявява се в „Kronberg Academy“ , замъка „Шлос Елмау“, фестивала за камерна музика – Отава и Международния камерен фестивал на Жанин Янсен.  Сред партньорите й за камерна музика са Юлиан Рахлин, Жанин Янсен, Вилде Франг, Денис Кожухин, Итамар Голан, Никълъс Олстед, Миша Майски, Борис Андрианов и Даниел Мюлер-Шот.  Сара МакЕлрави е сред основателите на „Linden String Quartet“ и е определяна като “бляскава, ярка и отчетлива” от списание „The Strad“ Съставът пътува интензивно и е „quartet-in-residence“ в Университета в Йейл и Института по музика в Кливлънд, където често дава майсторски класове, изнася лекции и образователни концерти. Златен медалист и носител на голямата награда на Националния конкурс за камерна музика „Fischoff“  , квартетът получава и  договор  с Гилдията на концертните артисти в Ню Йорк. През 2014 Сара Мак Елрави основава Обшеството за камерна музика в Мексико – организация, която има за цел да представя световни образци на камерната музика в Мексико Сити. Като артистичен директор тя води тук изтъкнати артисти от Северна Америка, които свирят и водят образователни програми за талантливите млади мексикански музиканти.

Сара Мак Елрави е учила при Паул Кантор и Стивън Роуз в Института по музика в Кливлънд . След това завършва двугодишна програма за струнни квартети – резиденти в Университета в Йейл, където нейни ментори са музикантите от прочутия струнен квартет „Токио“.

Свири на цигулка „Ferdinando Gagliano“  (1791 ) и виола „Lorenzo Storioni „ (1785) , предоставена й от  Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung – Виена, Австрия.

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?