Сантяго Канон Валенсия

Специализираното музикално издание The Strad представя колумбийския виолончелист САНТЯГО КАНОН ВАЛЕНСИЯ като „технически безупречен…, владеещ изцяло идиомите на композиторите“. Критиката го описва като „артист, при когото звук и фактура се преливат с лекота и автентичност” (The Whole Note) и като “един от най-обещаващите млади челисти” (Forbes Columbia). Отличава се и с широк артистичен профил на солист, композитор със звукозаписни реализации, поръчител, художник и фотограф.

Роденият в Богота през 1995 Канон Валенсия дебютира на 6-годишна възраст като солист на Филхармоничния оркестър. Израства под професионалното ръководство на  Хенрик Заржицки в Колумбия, Джеймс Тенант в Нова Зеландия, Андрес Диас в Съединените щати и Волфганг Емануел Шмид в Германия. През 2011 е финансиран от фондация Salvi с грант Mayra & Edmundo Esquenazi.

Сред немалкото професионални отличия на Канон Валенсия са: сребърен медал и звание „Фаворит на публиката“ на XVI Международен конкурс „Чайковски“ през 2019; наградата на Фондация „Янош Щаркер“ за 2018; трета награда на Международния конкурс „Кралица Елизабет“ за 2017; първи награди от Международния конкурс за виолончело „Карлос Прието“, Международния конкурс в Пекин, Международния конкурс „Гисбърн“, Международния конкурс за млади артисти „Ленъкс“, голямата награда от Конкурсите „Сфинкс“, „Пабло Казалс“, „Йохансен“, „Гаспар Касадо“ и „Адам“.

Свири с елитни оркестри и диригенти: като солист на Мариинския оркестър с Валерий Гергиев, Оркестъра на Франкфуртското радио с Кристоф Ешенбах, Брюкселската филхармония със Стефан Денев, SWR Symphonieorchester с Андрис Пога, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург с Николай Алексеев, Камерния оркестър „Орфей“, Антверпенския симфоничен оркестър с Мухай Танг, Камерния оркестър „Московски солисти“ с Юрий Башмет и всички големи оркестри в Колумбия. Европейските му участия включват още дебют в Wigmore Hall в Лондон, рецитал в St. George’s Bristol с пианистката Наоко Сонода; концерти и предавания на New Generation Artist Showcase със Симфоничния оркестър на BBC в Лондон, с ирландския Ulster Orchestra, ръководен от Ян Ван Стийн; солов рецитал в италианския Театро Масимо, дебют с Датския камерен оркестър и Белградската филхармония, концерти с Латвийския национален оркестър, оркестъра на RTVE на Испания.

В САЩ гостува на Международния институт за виолончело в Минесота, изнася рецитали в музикалната библиотека „Атенеум“ на Сан Диего и „Shalin Liu Performance Center“ в Масачузетс, свири със Симфоничния оркестър на Алабама. Поканен е в Сеул като част от фестивала „Mostly Cello Festival“. В Колумбия има участия в два концерта по издаването на новия му албум, Ascenso, в Teatro Metropolitano и Teatro Mayor с Националния симфоничен оркестър. През лятото на 2024 той планира концерти, по случай 100-ия рожден ден на Янош Щаркер на сцените на Lotte Concert Hall със Сеулската филхармония в Корея и Suntory’s Blue Rose Hall в Япония.

Канон Валенсия е първи изпълнител на много нови творби, на които сам е поръчител като Концерта за виолончело на Карлос Изкарай съвместно със Симфоничния оркестър на Алабама. Той осъществява премиерите на Концерт за виолончело № 2 на Алберто Хинастера с Националния симфоничен оркестър на Колумбия, Концерта за виолончело на Хорхе Пинцон „Rapsodia a los 4 Elementos“ на Международния музикален фестивал в Картахена, Концерта за виолончело на Фридрих Гулда в Оукланд, Нова Зеландия с камерния оркестър на Оукланд.

Изявява се като композитор и аранжор. Обявен е за изпълнител на BBC за 2022.

текст – Милена Божикова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?