Изключителната способност на Рут Килиус да използва инструмента си, за да съживи богатството на литература за виола от класическата до модерната епоха, няма равна на себе си. Разнообразното ѝ свирене придава на инструмента ѝ ново значение. По-специално, чрез страстната си ангажираност със съвременната музика, тя успешно направи виолата важна част от музиката на 21-ви век.

Рут Килиус, която е учила при Улрих Кох и Ким Кашкашиян, разширява стандартния репертоар за виола, като добавя съвременна музика. Тя си сътрудничи в изпълнението на многобройни оригинални премиери, напр.: Струнното трио на Браян Фърнихоу, заедно с членове на ансамбъл „Контрешамп“ от Женева, както и в Квартет за обой на Елиът Картър с Хайнц Холигър. Холигър пише за нея своя Двоен концерт за цигулка, виола и малък оркестър, поръчка от фестивала в Залцбург. Изпълнението на оригиналната премиера на Двойния концерт на Джон Каскен Този фин възел, посветена на дуото Томас Цеетмайр и Рут Килиус, заедно с Кралския Северен Симфоничен оркестър привлече широко внимание.

През 2020/2021 г. тя ще изпълни солови и дуетни концерти, наред с други произведения, в Москва с Руския национален младежки оркестър, със Софийската филхармония, с Музиколегиума във Винтертур и в Гейтсхед с Кралския Северн Филхармоничен оркестър.

През 1994 година, Рут Килиус създава заедно с Томас Цеетмаер квартет „Цеетмаер“, който сега се счита за един от водещите струнни квартети в света. Запис с участието на Струнен квартет No. 4 на Хиндемит и Струнен квартет No. 5 на Барток е цитиран като примерен референтен запис в медиите и е отличен с Диапазон Д’Ор на годината. През 2013 г. ансамбълът пусна запис, посветен на Бетовен, Брукнер, Хартман и Холигер. Можете да чуете квартета на живо този сезон в Амстердам, Гейтсхед, Асиано и Инсбрук и др.

За ECM Рут Килиус е записала компактдиск с участието на произведения на Елиът Картър и Исанг Юн заедно с Хайнц Холигер и Томас Деменга. Записът е издаден от компания Glossa и включва Синфония Концертанте на Моцарт с оркестъра на осемнадесети век под ръководството на Франс Брюген; записът се счита за референтен. Последният ѝ запис на всички сонати за виола на Хиндемит от април 2018 година е публикуван от NoMadMusic.

Дуото Томас Зеетмаер и Рут Килиус могат да бъдат слушани в многобройни музикални центрове. Широко обсъжданият албум Манто и Мадригали, вдъхновен от Манто на Селси за пеещ виолист, включва произведения на Барток, Холигер, Мартину и други автори беше пуснат на ECM през март 2011 г.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?