Снимка на Росен Миланов

Уважаван и ценен както от публиката, така и от музикантите, РОСЕН МИЛАНОВ в момента е музикален директор на Симфоничния оркестър на Колумбия (CSO), Симфоничния оркестър на Чаутаука, Симфоничния оркестър на Принстън и главен диригент на оркестъра на Словенското радио и телевизия в Любляна.

Утвърдил се като диригент със сериозно национално и международно присъствие, той е бил музикален директор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и Нов симфоничен оркестър в София, Symphony in C в Ню Джърси и Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias (OSPA) в Испания. Дирижирал е симфоничните оркестри на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Милуоки, Балтимор, Сиатъл, Форт Уърт и Националния симфоничен оркестър в Кенеди център, образователните проекти Link-Up в Карнеги хол с Оркестъра на Сейнт Лука и с Гражданския оркестър в Чикаго.

Международните му ангажименти са били със Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Романска Швейцария, Ротердамската филхармония, Олборгския, Латвийския и Унгарския национален симфоничен оркестър, както и с оркестрите в Торонто, Ванкувър, Мексико, Колумбия, Сао Пауло, Бело Оризонте, KwaZulu-Natal Philharmonic в Южна Африка и Новозеландския симфоничен оркестър. В Далечния изток свири със симфоничните оркестри на Японската радиоразпръсквателна компания (NHK), Сапоро, Токио, Сингапур, Hyogo Performing Arts Center, Малайзийската и Хонконгската филхармония.

Маестро Миланов си е сътрудничил с някои от най-изтъкнатите световни артисти, сред които Йо-Йо Ма, Ицхак Пърлман, Джошуа Бел, Рене Флеминг, Мидори, Кристиан Тецлаф, Андре Уотс, Хилари Хан, Доун Апшоу и много други. По време на единадесетгодишния си мандат с Филаделфийския оркестър Миланов дирижира повече от 200 концерта. През 2015 той приключва 15-годишния си мандат като музикален директор на високо ценения учебен оркестър Symphony in C в Ню Джърси, а през 2013 – 17-годишния си мандат в Нов симфоничен оркестър в родния си град София. Страстта му към новата музика е донесла многобройни световни премиери на произведения от композитори като Дерек Бермел, Мейсън Бейтс, Каролин Шоу, Филип Глас, Ричард Даниелпур, Николас Моу, Габриел Прокофиев и др.

Известен с многостранната си активност, Миланов е добре приет и в света на операта и балета. Сътрудничил си е с Комише Опера – Берлин („Лейди Макбет от Мценска околия“ на Шостакович), Опера Овиедо с испанската премиера на „Мазепа“ на Чайковски и „Замъкът на херцог Синята брада“ на Барток (наградена за най-добра испанска постановка за 2015), Опера Колумб („Травиата“, „Аида“ и „Риголето“ на Верди, „Евгений Онегин“ на Чайковски).

Опитен балетен диригент, той е гостувал на Нюйоркския градски балет и си е сътрудничил с някои от най-известните хореографи на нашето време като Матс Ек, Бенджамин Милепиед и съвсем наскоро с Алексей Ратмански в акламираното от критиката възраждане на „Лебедово езеро“ в Цюрих с Цюрихския балет и в Париж с балета на „Ла Скала“.

Маестро Миланов е носител на наградата за изкуство на фондация „Колумб“. Под негово ръководство Симфоничният оркестър на Колумбия разширява своята дейност, свързвайки оригиналното програмиране с инициативи, обхващащи цялата общност, като фокусиране върху жените композитори, опазване на природата, представяне на оригинални фестивали, подкрепяне и поръчки на нова музика.

В Принстън под негово ръководство оркестърът си е създал отлична артистична репутация и е получил признание за иновациите и жизненоважната си роля в общността. От 2022 Росен Миланов е и музикален директор на Принстънския фестивал.

Той е учил дирижиране в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Музикалния институт „Къртис“ във Филаделфия и „Джулиард Скул“ в Ню Йорк, където получава мемориалната стипендия „Бруно Валтер“.

Запален колоездач, както и страстен готвач, той често посвещава кулинарния си талант на различни благотворителни организации.

Росен Миланов е бивш стипендиант и настоящ член на Управителния съвет на фондация „Кирил и Методий“ в България.

текст – Анди Палиева

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?