РОСЕН ГЕРГОВ се изявява на редица европейски сцени с оперен и симфоничен репертоар. През 2016 при дебюта си в Театъра в Манхайм дирижира операта „Басаридите“ (по Еврипид) на Ханс Вернер Хенце, както и спектакли в Театро Комунале в Болоня. На фестивала в Брегенц – Австрия дирижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижира „Прилепът“ на Й.Щраус, „Риголето“ на Верди във Виенската фолксопер, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в ада“ в Лондон и пр. Поставя на Русенска сцена оперите „Кармен“ и „Фалстаф“.

В репертоара му присъстват известни творби на съвременни автори – той дирижира „Кайзерът на Атлантида“ на Виктор Улман с „Клангфорум – Виена“ и „Касандра“ на Майкъл Джарел с Israel Contemporary players. Успешно дебютира с камерния оркестър на Шотландия със солистка Тасмин Литъл, с Токийския симфоничен оркестър и с Държавния филхармоничен оркестър „Падаревски“. Работи с Оркестъра на Бамбергските симфоници, с Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър на Монпелие, симфоничния оркестър на ББС, Ансамбъл Модерн, Виенска филхармония, оркестъра на Полското национално радио и Базелския симфоничен оркестър.

Росен Гергов (р. 1981) е възпитаник на Музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Милка Митева. Учи и кларинет при Борислав Йоцов и дирижиране при Михаил Ангелов. Продължава специализацията си при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 е асистент-диригент на Tonkünstler-Orchester.

Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ през 2007. Година по-късно е номиниран за награда „Грами“ за запис на произведения на Дейвид Чески. Регистрира записи за ББС, Баварското радио и Австрийското радио.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?