Снимка на Роберто Аланя

В почти 40-годишната си кариера френско-сицилианският тенор Роберто Аланя е добавил над шестдесет роли към репертоара си: Алфредо, Калаф, Канио, Каварадоси, Дон Карлос, Де Грийо, Дон Хозе, Фауст, Лоенгрин, Манрико, Маурицио , Неморино, Отело, Пинкертон, Радамес, Рудолф, Ромео, Руджеро, Самсон, Туриду, Вертер… всички в превъзходни интерпретации, превърнали го в най-известния френски тенор в света. Вкусът му към откривателство показва неговата любов към по-малко известен репертоар, който той утвърждава чрез продукции, концерти и записи – като „Жонгльорът от Нотр Дам“, „Сид“ и „Наварката“ на Масне, „Фиеск“ на Лало, „Франческа да Римини“ на Дзандонай, „Джани Скики“ на Пучини, „Крал Артур“ на Шосон или „Блудният син“ от Дебюси.  Аланя пее също в оперите на Майербер „Васко да Гама“ и рядко поставяната „Африканката“, както и в яркия „Сирано дьо Бержерак“ на Алфано в оригиналната му версия от 1935, възродена в „Метрополитън опера“ през 2017.  Две съвременни опери дори са композирани специално за него: „Мариус и Фани“ на Владимир Козма (по Марсел Паньол) и „Последният ден на един осъден на смърт“, по Виктор Юго, композирана от Давид Аланя и поставена за първи път във Франция през 2014.

Със записи, направени за Erato, Sony, EMI, Warner и  Deutsche Grammophon, дискографията на Роберто Аланя обхваща широк диапазон от записи, един от най-богатите, които съществуват: пълни издания, дуети, оратории, опери, антологии на велики творби, религиозни и популярни песни. Credo, Viva Opéra, Airs de Berlioz, Bel canto, Robertissimo, Luis Mariano, Sicilian, Pasión – това са само някои от многобройните му албуми, отразяващи еклектиката на кариерата му. Възторжени похвали получи издаденият в края на 2014 албум „Моят живот е Опера“ , трогателен рецитал от арии и дуети, илюстриращи кариерата и живота му. През есента на 2016 излезе албумът с песни „Малена“, предлагащ както оригинални творения, така и преосмислени велики неаполитански класики. През октомври 2018 Warner издаде пълен запис на операта „Наварката“ от Масне, а Sony издаде първия му албум с дуети, изцяло посветен на Пучини, записан със сопраното Александра Кужак. Най-новите му албуми, издание на Sony Classical, са „Карузо 1873“,  почит към легендарния тенор Енрико Карузо , и  „Певецът“ –  изцяло посветен на великия френски шансон, към който през октомври 2022 е добавен и записът на „Стабат Матер“ от Арво Пярт, направен за  лейбъла Aparté.

Роберто Аланя записва активно и на DVD. Участва във филмираните версии на „Тоска“ (на режисьора Беноа Жако) или „Ромео и Жулиета“ (на Барбара Уилис Суийт). Тръгвайки извън утъпкания път, непрекъснато изследвайки нови територии  и идеи – за дискове, сценични изяви или  турнета, Аланя ясно разкрива желанието си да даде повече на своята публика  и същевременно да засити стремежа си към постоянно откривателство и творчество. Той неведнъж е доказвал опита си в създаването на чисто нови концертни програми по целия свят, смесвайки различни жанрове и демонстрирайки уникалната си способност да остава верен гласово на това, което пее. Появява се редовно  и по френската телевизия, в специални програми или специализирани музикални предавания, в чиято подготовка участва активно. През 2018 дори взема собствената си писалка, за да напише свой „Личен речник“.

На оперната сцена през последните години Аланя разширява репертоара си с няколко нови роли, като  Де Грийо („Манон Леско“), Азаел, Елеазар или Рудолфо в  „Луиза Милер“ на концерт в Монте-Карло. През 2018 дебютира като Самсон в „Самсон и Далила“ на Сен-Санс във Виена, със същата творба открива следващия сезон на „Метрополитън опера“ и я изпълнява отново на оперния фестивал „Chorégies d’Orange“ през 2021 . След като изпява 100-то си представление в Парижката опера като Отело, Роберто Аланя изпява и своето 100-но представление в Кралската опера като Андреа Шение през май 2019 . В началото на 2020 той се завръща в преминалия при голям успех възроден спектакъл на „Бохеми“ в „Метрополитън опера“ – 24 години по-късно и 30 години след дебюта си като Рудолф. В края на 2020 е  страхотният му дебют в Берлин с Вагнеров репертоар, в главната роля от „Лоенгрин“, която изпълнява отново там през април 2022.

През август 2021 Аланя се появява за първи път на „Арена ди Верона“ за двукратно изпълнение на партиите на Туриду („Селска чест“) и Канио („Палячи“). През 2022 се завръща отново в „Кармен“. В началото на 2022 изнася солови рецитали в Парижката зала „Гаво“ и участва в откриването на  Седмицата на звука на ЮНЕСКО през 2022 , на която е и патрон, след това участва  в дуо-рецитали в Центъра за изящни изкуства „Bozar“ – Брюксел и Филхармонията на Париж. По същото време е повикан от Националната опера на Париж да замества в „Манон“ на Масне и приема предизвикателството да се завърне в ролята на Шевалие, която не е изпълнявал от 11 години. През март 2022 продължава в Ню Йорк с „Тоска“,  а през юли е повикан от Кралската опера да изпее 3 представления като Канио в „Палячи“. Аланя започна блестящо оперния сезон 2022/2023 с дебют в ролята на Граф Лорис Ипанов от „Федора“ на Джордано. Този дебют отбеляза голямото му завръщане в Teatro Alla Scala, преди певецът да се отправи към Ню Йорк, за да участва в постановката на „Тоска“ в „Метрополитън опера“. От края на януари 2023  Роберто Аланя дебютира в мюзикъли на сцената на „Фоли Бержер“, превъплъщавайки се в прочутия  Ал Капоне за 90 изпълнения в спектакъл, специално композиран за него от Жан-Феликс Лалан.

Галерия

Какво търсиш днес?