Пламен Кумпиков

ПЛАМЕН КУМПИКОВ е възпитаник на Асен Селимски в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, след което специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Римската академия за изкуство и култура „Борис Христов”. Участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска и на Ренато Брузон, организирани от Експерименталния оперен театър „А. Бели” в Сполето, Италия.

Пламен Кумпиков пее на сцените на оперните театри в Пловдив, Стара Загора и Бургас. В Софийската опера дебютира през 2004 в ролята на Мистър Пичъм от „Просешка опера” от Бритън. През 2006/2007 в състава на Експерименталния оперен театър на Сполето дебютира в Япония в ролята на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини. Пее на сцената на оперния театър „Унтер ден Линден” в Берлин в ролята на Потапич от „Играчът” на Сергей Прокофиев под диригентството на Даниел Баренбойм. С тази роля Пламен Кумпиков се представя и на сцената на Миланската скала, Италия.

Гостува в Белгия и Холандия, а през сезон 2012/2013 е солист на Вроцлавската опера в Полша. През 2015 участва в премиерата на „Омагьосаният” от Божидар Спасов – спектакъл на Пловдивската опера.

От 2014 Кумпиков е солист на Пловдивската опера, от сезон 2015-2016 – на Старозагорската опера. Гастролира на фестивала на езерото Херенхим в Ге мания през 2015.

В репертоара му са още главни партии от опери на Мусоргски, Монтеверди, Офенбах, Бизе, Монюшко, Верди.

 

Галерия

Какво търсиш днес?