Пламена Мангова

След спечелената втора награда на конкурса „Кралица Елизабет“ през 2007 ПЛАМЕНА МАНГОВА започва блестяща международна кариера с концерти от Европа до Южна Корея, Япония и Хонг Конг. Учила е при проф. Марина Капацинская в НМА „Панчо Владигеров“, след това във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и при Абдел-Рахман Ел Баша в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия. Посещавала е майсторските класове на Леон Флейшер, Розалин Турек, Кристиан Цимерман, Андрас Шиф, Наталия Гутман и Тереза Берганца. Лауреат е и на международните конкурси за пиано „Paloma O’Shea” в Сантандер и за камерна музика „Vittorio Gui” във Флоренция.

Била е солист на Staatskapelle Berlin с Пабло Ерас Касадо, „Московски солисти“ с Юри Башмет, Английски камерен оркестър под диригентството на сър Колин Дейвис, Филхармоничния оркестър на Токио, Симфония Варсовия, „Софийски солисти“, Люксембургска филхармония, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербург, Камерния оркестър на Европейския съюз, Лайпцигския Радиооркестър, Ротердамска филхармония, Софийска филхармония, Симфоничните оркестри на БНР и Класик ФМ и др. Концертирала е под палката на сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Еманюел Кривайн, Лауренс Фостер, Валтер Велер, Яп ван Зведен, Дмитрий Юровски, Гилберт Варга, Жан-Бернар Помие, Емил Табаков, Росен Миланов, Найден Тодоров, Пламен Джуров, Мартин Пантелеев и др. Свири камерна музика с известни артисти като Мария Жоао Пиреш, Борис Березовски, Огюстен Дюме, Михаела Мартин, Паскал Морагес, Алексей Огринчук, Александър Князев. Изнася концерти в залите на Берлинската филхармония, Сънтори Хол в Токио, Кенеди център във Вашингтон, Концертгебау в Амстердам, Гевандхаус в Лайпциг, Филхармонията на Санкт Петербург, Филхармонията на Люксембург, „Бозар“ в Брюксел, Театър „Шатле“ в Париж, „Де Сингел“ в Антверпен, „Комише опер“ в Берлин, фестивалите във Вербие, Токио, Нант, Международния клавирен фестивал La Roque d’Anthéron, „Бах академия“ в Щутгарт.

След записите на интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил (за лейбъла Cypres), тя прави двоен албум с камерни творби от Шостакович за фирмата Fuga Libera. Първият й самостоятелен диск получава наградата „Златен Диапазон на годината 2007“. Вторият диск с камерна музика на Шостакович, реализиран с Татяна Мелниченко, Наталия Пришепенко и Себастиян Клингер е отличен с наградата на сп. „Пицикато“, Люксембург. Запис на рецитала й с творби от Бетовен е високо оценен от сп. „Диапазон“, също и изпълнението на Бурлеска от Рихард Щраус с Националния оркестър на Белгия. Дискът с Клавирния концерт № 1 от Брамс с Белгийския национален оркестър получава възторжен отзив от Брейс Морисън в английското сп. „Грамофон“. Следват запис на камерни произведения със знаменития виолончелист Александр Князев и дискът „Мостове на любовта” с музика на Албена Петрович-Врачанска, номиниран за немската награда „Опус Класик“. Пламена Мангова е носител на престижните награди „Кристална Лира“ и „Златно перо“.

Най-ярките й изяви през сезоните 2021/2022 и 2022/2023 включват рецитал с представяне на нов диск „Съкровени писма” с произведения на Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс в зала Gaveau в Париж, концерти със симфоничния оркестър на Базел и маестро Болтън на фестивала в Аскона, с оркестъра на италианска Швейцария (Лугано) с Франсоа Льольо, с Гилберт Варга и Финландския оркестър на Турку, с оркестъра на Кан и Бенджамин Леви, със Симфоничния оркестър на Ставангер и Андрис Пога, с Атинския държавен симфоничен оркестър, както и на фестивала за камерна музика в Йерусалим.

Галерия

Какво търсиш днес?