Пламена Гиргинова

Сопраното ПЛАМЕНА ГИРГИНОВА (1989) е родена в София. Завършва Първа немска гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, тя започва да учи класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова и завършва с магистърска степен.

Сред значимите ѝ постижения е Първа награда от Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“, Първа награда от Международния конкурс за песенно дуо глас-пиано „Густав Малер”, Втора награда от Европейския младежки конкурс „Короната на Търновград” и Втора награда от конкурса „Млади виртуози”.

През 2016 гастролира активно в София, Амстердам, Ротердам, Франкфурт, Брюксел, Берлин, Виена и Париж с главна роля в експерименталната импровизационна опера „Опервил” на Иво Димчев, носител на наградата „Икар”. През 2017 участва в спектаклите на „Парсифал” от Рихард Вагнер в Софийска опера. Участва в майсторските класове на Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Енедина Лорис, Ева Линдквист, Силвана Дусман и др.

Избрана е за стипендиант на фондация „Борис Христов”, което ѝ осигурява обучение с Рената Скотто в оперното студио „Санта Чечилия” в Рим през 2015, а също така е и стипендиант на фондация „Йордан Камджалов” и често участва в събитията, които той организира.

През 2021 се превъплъщава неколкократно в ролята на Царицата на Нощта от „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт на сцената на Варненска опера с режисьор Антониу Замфир (Румъния), както и в ролята на Куклата Олимпия от „Хофманови разкази” на Жак Офенбах в премиерна постановка на сцената на Летен театър – Варна с диригент Павел Балев и режисьор Урсула Хорнер (Австрия).

Участва в постановки на сценичната кантата „Кармина Бурана” от Карл Орф под диригенството на маестро Емил Табаков в рамките на фестивала на Пловдивска опера – Opera Open 2021, а през 2022 е солист в „Кармина Бурана” под диригентството на Йордан Камджалов на сцените на зала „България“ и Античен театър Пловдив. Същата година дебютира в ролята на Заиде от едноименната Моцартова опера – премиерна постановка за България, в рамките на Фестивала на Камерната опера в София. През април 2023 прави своя дебют в ролята на Виолета Валери от „Травиата” на Джузепе Верди на Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол.

текст – Янина Богданова

Галерия

Какво търсиш днес?