Петя-Дора Петрова

Петя Петрова е родена в София. Завършва Музикалната академия в класа на доц. Иванка Нинова. Продължава да специализира при Александрина Милчева и Баясгалан Дашням. Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Розина в операта „Севилският бръснар“ от Росини. Носител е на първите награди на международните конкурси „Борис Христов“ в София,“Силвия Гести“ в Люксембург, „Франсиско Виняс“ в Барселона, „Таланти и майстори“ в Добрич. Тя е единственият досега победител на вечерта и финалист, представящ България на конкурса „Певец на света“ в Кардиф. Продължава вокалното си развитие с певци като Рокуел Блейк, Монсерат Кабайе, Долора Заджик и Елизабет Норберг – Шулц.

Репертоарът й включва роли от белкантовите композитори Росини, Белини, Доницети. Такива са Розина от “Севилският бръснар“, Пепеляшка от едноименната опера, Ернестина от „Странното недоразумение“, Адалджиза от „Норма“, Аниезе от „Беатриче ди Тенда“, Сара от Роберто Деверьо, Сметон от Анна Болена. Особено място заемат ролите „травести“ като Керубино от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Сесто от „Юлиус Цезар“ от Хендел и Никлаус от „Хофманови разкази“ на Офенбах, Хензел от „Хензел и Гретел“ от Хумпердинк. Изпълнява и роли като Мадалена от „Риголето“ и Мег Пейдж от “ Фалстаф“ на Верди и Сузуки от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини .

Солист е на театрите в Хамбург, Мюнхен и Берлин, Виена, Мадрид, Барселона, Севиля, Билбао, Коруня, Сантяго де Чили и Ковънт Гардън в Лондон. Пее под диригентството на Маурицио Бенини, Алберто Дзеда, Фридрих Хайдер, Бруно Кампанела, Фредерик Шаслен и др. Записва заедно с Едита Груберова, Курт Мол и Адриане Пиечонка интегрално издание на песните на Щраус за „Найтингейл“ и операта „Странното недоразумение“ от Росини за „Наксос“. Последните й ангажименти в България включват Пепеляшка (Росини) , Хензел („Хензел и Гретел“ на Хумпердинк) и Олга (от „Евгений Онегин“ на Чайковски)  в Софийска опера и записи за БНР.

Галерия

Какво търсиш днес?