Петър Македонски

ПЕТЪР МАКЕДОНСКИ е роден през 1988 в София в семейството на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е основател на школата по тромпет и първият български професор по тази специалност. От 10-годишна възраст Петър изучава тромпет и теория на музиката в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, през 2011завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Ангел Македонски.  През 2018 защитава дисертация на тема „Мястото на ,,Концерт за тромпет и оркестър” от Васил Казанджиев в репертоара на българските тромпетисти. Творчески подход при овладяване на изпълнителските проблеми“, с която получава научна степен „доктор”.

Лауреат е на редица конкурси и състезания: Академичен конкурс в катедра ,,Медни духови и ударни инструменти” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов”, „Млади музикални дарования”, „Охридски бисери”, Международните конкурси „Музиката и земята“ (Grand Prix), „Надежди, Таланти, Майстори“ – Добрич, Международен конкурс за камерна музика – Пловдив и „La musique et la Terre” – Париж (Grand Prix).

Бил е стипендиант на Mинистерство на културата. За изпълнителските си постижения получава стипендия „Тодоров”.

Участвал е многократно като солист на Симфоничния оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Софийската филхармония, Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Нов Симфоничен оркестър, Симфониета – Враца, Симфоничен оркестър Хасково, Бургаска Опера, Симфониета – Шумен, Филхармония Чикаго Илинойс и др.

Свири редовно като солист и с камерните състави на Софийската филхармония, като Кварто Квартет, КласикАрт, Bella Voce и др., взима участие и в образователните концерти на детската програма към Софийската филхармония „Фортисимо фамилия“. Участвал е със Софийски симфоничен оркестър в Музикалната академия „Киджана“, Сиена.

Още като студент, след спечелен конкурс, работи като солист-тромпетист в оркестъра на Националната опера  в продължение на три концертни сезона. От 2011 заема позицията на солист-тромпетист в Симфоничния оркестър на БНР до края на 2022, а от 2018 до момента съвместява същата длъжност в Софийската филхармония. От 2023 е главен асистент по тромпет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Заедно с пианистката Надежда Цанова създават през 2015 камерно дуо, с което стават лауреати на пет Международни конкурса за камерна музика. Благодарение на тези постижения получават престижната награда „Музикант на годината“ – 2017 на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио в раздел „Ансамбли“. Като дуо двамата са свирили в САЩ, Русия, Франция, Северна Македония, Босна и Херцеговина и др.

През 2022 заедно с виртуозния пианист Людмил Ангелов и бандеониста Стоян Караиванов създават „Libertrio”, вдъхновени от музиката на Астор Пиацола. Дебютът на Триото е бил на 30 юни 2022 със Симфониета –Шумен.

Петър Македонски е правил многократно записи за Златния фонд на БНР.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?