Петра Холендер-Погади

ПЕТРА ХОЛЕНДЕР-ПОГАДИ е сред най-обещаващите пианисти на своето поколение, акламирана за нейната „завидна виртуозност“ и „въодушевяващо присъствие на сцената“. Концертирала е в повечето европейски страни, САЩ и Китай. Родена в Братислава, тя много рано проявява интерес към музиката и започва да свири на пиано на 5-годишна възраст в Централното музикално училище в родния си град. Две години по-късно се премества със семейството си в Австрия и започва обучението си в курса за талантливи деца в частния университет „Антон Брукнер“ в Линц в класа на Готфрид Хеметсбергер. Печели националния конкурс „Prima La Musica“, изнася първия си солов рецитал на 14-годишна възраст, излиза по Националната словашка телевизия в предаване за млади артисти и получава престижната награда – стипендия Bösendorfer за най-млад участник.

Дипломира се с магистърска степен по пиано, след завършване на Университета „Антон Брукнер“ при Готфрид Хеметсбергер, Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена в класа на Стефан Владар и Националната консерватория за музика и танци в Париж при Жорж Плудемахер.

Участвала е в множество майсторски класове – при Рудолф Бухбиндер (Виена), Анджей Язински (Полша), Джером Роуз (САЩ), Пнина Залцман (Тел Авив) и Нина Лелчук (Москва), както и на фестивали като Tel Hai Piano Festival в Израел и International Keyboard Festival  – Ню Йорк. Спечелва наградата „Пнина Залцман” и взима участие в документален филм за тази легендарна пианистка с изпълнение на Втората клавирна соната на Шопен.

Твърдо убедена, че музиката трябва да бъде достъпна за всеки, Петра Погади се присъединява към Фондацията „Yehudi Menuhin Live Music NOW!“, посветена на представяне на музика в домове за сираци и за възрастни хора, в затвори и болници. Тя е изнесла повече от 80 рецитала за „Live Music Now“.

През 2017 дебютира със Словашката филхармония с Втория клавирен концерт на Франц Лист. През 2018 ще представи новия си компактдиск с клавирни творби на Еужен Сухон.

Галерия

Минали събития


17.01.2019 Fragile

Какво търсиш днес?