Петер Валентович

ПЕТЪР ВАЛЕНТОВИЧ (роден през 1980) печели световно признание като оперен и оркестров диригент, както и като пианист, партниращ на известни певци. Роден в Словакия, като млад изпълнител печели няколко национални конкурса за пиано и започва музикалната си кариера като концертен пианист и вокален акомпанятор. Учи дирижиране при Леополд Хагер в Музикалния университет във Виена и при Жолт Наги в Парижката консерватория.

Валентинович дирижира първата си опера „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт на 21-годишна възраст в Музикалния университет във Виена, както и оперите „Дон Паскуале“ от Доницети, „Умницата“ от Карл Орф, „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек. По време на следването си във Виена е награден със стипендия за изключителен артистичен талант. През 2003 освен ангажиментите си като клавирен репетитор в „Операта на Бастилия“ и „Театър Шатле“ в Париж той си сътрудничи със сър Джон Елиът Гардинър. Като асистент на Жолт Наги на фестивала за съвременна музика „Остравски дни“ в Чехия, дирижира Филхармоничния оркестър на Яначек. Петър Валентович е бил хормайстор и резидент-диригент в операта на Кейптаун в Южна Африка, където разширява репертоара си с оперите „Набуко“ от Верди, „Селска чест“ от Маскани, „Джани Скики“ от Пучини, „Сън в лятна нощ“ от Бритън, „Русалка“ от Дворжак, „Порги и Бес“ от Гершуин, както и с множество симфонични пиеси и оратории. Впоследствие заема поста диригент в Турската държавна опера в Истанбул.

От 2004 до днес активно работи със Словашката филхармония. Осъществяват изпълнение и на „Реквием“ на Верди. Редовно се изявява и като гост-диригент в Словашкия национален театър в Братислава и Държавната опера в Кошице.

През септември 2013 дебютира в „Theatre an der Wien“, като участва на галаконцерта на известното словашко сопрано Едита Груберова (1946 – 2021) със Симфоничния оркестър на ORF Радио Виена. През сезон 2014/15 той си сътрудничи със сопраното Прити Йенде в „Концертхаус“ във Виена, като дирижира Пражката филхармония. През същия сезон дирижира операта „Дориан Грей“ на Любица Чековска на откриването на международния театрален фестивал „Евроконтекст“, а през сезон 2015/16 – „Норма“ от Белини в Берлинската опера и оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар в Словашкия национален театър.

През есента на 2016 Валентинович дирижира оркестъра и хора на Държавната опера в Прага по време на едномесечното им турне в Япония, с участието на Едита Груберова.

Сътрудничеството му с изтъкната певица включва и впечатляващите изяви през пролетта на 2017 в „Ла скала“ в Милано и Виенската държавна опера с „Норма“ от Белини и Груберова в главната роля. Много успешни са и съвместните им самостоятелни галаконцерти и песенни рецитали.

 

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?