ПАВЕЛ ЗЛАТАРОВ е концертмайстор на Софийската филхармония и един от най-изявените ярки представители на българската цигулкова школа. Неговото обучение преминава под ръководството на изтъкнатите педагози проф. Минчо Минчев, проф. Дора Иванова, Людмила Иванова. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, получава и магистърска степен по дирижиране от Борда на Кралските училища по музика – Лондон и често е канен като гост-диригент на детските образователни концерти от програмата „Фортисимо Фамилия“.

Лауреат е на III награда на Международния конкурс за цигулари и пианисти „Панчо Владигеров“ в Шумен, 1999. През същата година е номиниран от слушателите на програма „Алегро Виваче” на Българското национално радио за „Млад музикант на годината“.

Павел Златаров се изявява като солист на Софийската филхармония и други оркестри в страната. Като солист и камерен изпълнител е гостувал многократно в Япония. В периода 2002 – 2005 е канен като гост-концертмайстор на оркестъра на Fondazione Toscanini (Парма, Италия), където участва в симфонични и оперни проекти с диригенти като Лорин Маазел, Хосе Кура, Романо Гандолфи, Джанлуиджи Джелмети. Гастролирал е в Южна Корея и Киргизстан. На сцената на зала „България“ изнася камерни концерти заедно с изтъкнати изпълнители като Пламена Мангова, Жан Бернар – Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов.

Със струнен квартет „Хелиос“, на който е основател и първи цигулар, изнася концерти в Тунис и Франция  и записва струнен квартет от Милчо Левиев за авторския компакт-диск на композитора. От 2018 е примариус на струнен квартет „Филхармоника“ към Софийската филхармония, който зае своето място като ярко разпознаваем камерен състав с постоянно присъствие в сезона на Филхармонията и афишите на някои от най-престижните български музикални фестивали и със своите интригуващи концертни програми неизменно привлича многолюдна публика.

текст – Анди Палиева

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?