Снимка на Орит Орбах

През последните 15 години ОРИТ ОРБАХ участва в състава на женския ансамбъл „Eve’s Women Band“, който е високо оценяван като изпълнител на музика на Близкия изток в стиловете джаз, рок, както и балканска. Тя е специалист в областта на еврейската музика, практикува етноджаз в екзотично женствено тълкуване.

Критиката отбелязва нейната артистичност, присъствие и естествена музикалност (Yediot Achronot): „Орит Орбах е просто невероятна!“ (пише Сузан Радван, Мианмар).

Орит Орбах се изявява като солистка на оркестри като Израелската филхармония, дирижирана от Зубин Мета, Йерусалимския оркестър, Израелския камерен оркестър, Симфониетата на Сан Франциско, Софийската филхармония, Симфоничните оркестри на Колорадо, Хаген и Варшавската филхармония.

Като главен кларинетист на Йерусалимския симфоничен оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Хайфа и Израелската камерата Йерусалим, изпълнителката Орит Орбах участва в много фестивали, включително The Marlboro Festival, Музикалния фестивал в Тенгълууд, Neustadt Chamber Festival, Еврейски музикален фестивал във Варшава, Музикалния фестивал в Камбера, Еврейския музикален фестивал в Сан Франциско.

Тя си сътрудничи с елитни музиканти като Шломо Минц, Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Мъри Парайя, Рафаел Уолфиш, Дейвид Сойер.

Орбах участва в жури на редица международни конкурси, сред които са Международният конкурс за съвременно творчество „Пендерецки“ в Полша, Международният конкурс на Културната фондация Америка-Израел в Израел.

Тя дирижира три духови ансамбъла и провежда по целия свят майсторски класове по кларинет, семинари по клезмер (еврейски музикален стил) и импровизация.

Орбах завършва с отличие магистърска степен в Консерваторията на Нова Англия и магистратура в Северозападния университет. Тя печели първи награди в конкурсите на Консерваторията на Нова Англия и Северозападния университет.​

текст – Милена Божикова

Галерия

Какво търсиш днес?