Сценичните изяви на ОБРИ БАЛАРО – лиричен колоратурен сопран с изключителна белкантова техника, привличат вниманието на публиката през последните години. Младата американска певица завършва Музикалната консерватория в Оберлин и Академията за вокални изкуства (Academy of Vocal Arts) във Филаделфия. Работи върху певческото си израстване с баритона Луис Ледесма и сопраното Морийн О’Флин, както и с Дюн Махи, професор по пеене в Консерваторията в Кливланд, Охайо.

Баларо участва с успех в престижни конкурси: победител е в прослушването на Националния съвет на Метрополитън опера (2017), на Международния певчески конкурс в Болоня (2019), Световния конкурс „Vincerò“ (2021) в Неапол и конкурса „Laffont“ на Метрополитън опера (2022), финалист е в конкурса на „Jensen Foundation“ в Ню Йорк (2022).

Под палката на Стивън Меркурио пее Микаела в „Кармен“ в постановката на „Festival de Musique de Saint Barthélemy“ през 2020, както и популярни оперни арии в организирания от фестивала концерт през 2021.

Баларо печели овациите на българската публика. Блестящ е дебютът ѝ в ролята на Лучия ди Ламермур на сцената на Държавна опера – Стара Загора през 2022, който е началото на поредица от успешни международни изяви. Следва участието ѝ в Принстънския фестивал, където пее ролята на Мадам Херц в тяхната постановка на „Театралният директор“ от Моцарт. През 2023 тя се завръща в Старозагорската опера с ролята на Виолета в „Травиата“, а след това изпълнява Джилда в „Риголето“ в театър „Колон“ в Буенос Айрес. Специално място в репертоара ѝ са класическите белкантови роли в оперите на Доницети.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?