Преди да започне певческа кариера, френският бас Никола Тесте учи пиано, фагот и история на музиката в Париж. Завършва оперно пеене в Парижката Национална опера и „Centre de Formation Lyrique“,. През 1998 е отличен с Втора награда на конкурса „Нови гласове“ . Никола Тесте участва редовно в спектакли на най-престижните оперни теарти по света: „Метрополитън Опера“ – Ню Йорк, „Щатсопер“ – Мюнхен, Оперите в Лос Анджелис и Сан Франциско, „Дойче Опер“ – Берлин, Националната опера на Париж, Театър „Сан Карло“ – Неапол, „Гранд Театър“ – Женева, Миланската Скала, „Театро Ла Фениче“ – Венеция, както и на фестивалите в Глайндбърн и Оранж.

Обширният репертоар на изпълнителя включва главни роли от оперите: „Ифигения в Авлида“ на Глук  (Агамемнон), „Ромео и Жулиета“ на Гуно (Отец Лоренцо), „Манон“ на Масне (Де Грийо), „Хамлет“ на Тома (Клавдий), „Трубадур“ на Верди  (Ферандо), „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Зарастро), „Кастор и Полукс“ на Рамо (Юпитер), „Фауст“ на Гуно (Мефистофел), Хофманови разкази“ на Офенбах (четиримата злодеи) и „Севилският бръснар“ на Росини (Дон Базилио).

В предишния сезон певецът участва в Баварската държавна опера като Колин от „Бохеми“ на Пучини, в „Метрополитън опера“ като Цунига от „Кармен“ на Бизе, в Парижката опера като Абимелех от „Самсон и Далила“ на Сен-Санс и в ролята на Четиримата злодеи от „Хофманови разкази“ на Офенбах . Последва  завръщане в Баварската опера в продукцията на „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, където изпълнява партията на Раймондо. Освен това Тесте участва в ролята на  Джордж Талбот от „Мария Стюарт“ на Доницети  в Операта в Цюрих и „Дойче Опер“ – Берлин. В „Дойче Опер“ певецът изпълнява също и ролите на  Мефистофел ( от „Фауст“ на Гуно) и Алвизо  (от „Джоконда“ на Понкиели). През януари 2018 пее Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини в Националната опера на Париж. През месец октомври същата година Никола Тесте се завръща в „Опера Басти“ – Париж като Слугата Марсел от  операта „Хугеноти“ на Майербер;  следва участие в МЕТ, където той изпълнява партията на Нурабад от „Ловци на бисери“ от Бизе. През пролетта на 2019 е знаменателният му дебют като Зарастро от „Вълшебната флейта“ на Моцарт в „Опера Басти“ – Париж, както и дебютът в ролята на Клавдий в концертната версия на „Хамлет“ в Барселона и в „Дойче Опер“ – Берлин. През есента на 2019 Никола Тесте пее отново Сър Джорджо Валтон от „Пуритани“ на Белини в „Опера Басти“ , а напоследък участва в „Ромео и Жулиета“ на Гуно в Миланската скала като Отец Лоренцо.

Освен в многобройни оперни продукции, Никола Тесте редовно участва и на концертната сцена с международно известни симфонични оркестри. През ноември 2017, заедно със световноизвестното сопрано Диана Дамрау той предприе мащабно азиатско турне, включващо оперни гала-концерти и рецитални програми в Сингапур, Шанхай, Токио, Сеул, Тайпе и Пекин. В рамките на турнето „VERDIssimo“ певецът изнесе концерти в най-големите концертни зали на Европа през май и юни 2018.

През сезона  2020/21 Никола Тесте отново предприема турнета в Европа и Азия заедно със сопраното Диана Дамрау, представяйки програмата “Kралете и кралиците на операта“ .

Какво търсиш днес?