Никола Мартинучи

Италианският оперен певец Никола Мартинучи е роден на 28 март 1941 година в Таранто, Италия. Спинтов тенор, той  е особено известен с превъплъщенията си като Калаф от „Турандот“ на Пучини, Радамес от „Аида“ на Верди  и главната роля в „Андре Шение“ на Джордано.

Никола Мартинучи започва да се занимава с пеене чак след навършване на 20 години. Окуражаван от Марио Дел Монако, той отива  да учи в Милано при неговия брат – Марчело Дел Монако и Сара Сфорни. Дебютира през 1966 в „Театро Нуово“ – Милано като Манрико от „Трубадур“ на Верди. През 1966 печели Международния конкурс „Виоти“ и това води до следващите му дебюти в италианските оперни театри. През 1983 участва в ролята на Манрико на сцената на Ла Скала, където след това изпълнява и партиите на Калаф, Радамес, Луиджи от „Пелерината“ на Пучини и Оронте от „Ломбардци“ на Верди. През 1984 пее партиите на Калаф, Радамес и Каварадоси в „Театро Ла Фениче“ – Венеция, а между 1982 и 1985 пее Радамес, Калаф и Андре Шение в „Арена ди Верона“.

Извън родната Италия, Мартинучи дебютира в „Театро Колон“ – Буенос Айрес като Де Грийо от „Манон Леско“  през 1976 и на следващата година – Калаф от „Турандот“ на Пучини. През 1978 изпълнява главната роля в „Дон Карлос“ на Верди, а през 1979 пее Рудолф от „Бохеми“ на Пучини. Дебютира в Лондон, в „Роял Албърт Хол“ през 1985 като Дик Джонсън от „Момичето от Запада“ на Пучини. Дебютът му в „Метрополитън опера“ е през 1988 като Калаф от  „Турандот“ на Пучини (в ролята на Турандот участва Гена Димитрова). След това е редовен гост там до 1995, изпълнявайки партиите на Радамес, Дик Джонсън, Андре Шение и Манрико. Последното му участие в МЕТ е като Туриду от „Селска чест“ на Маскани.

В момента Никола Мартинучи живее и преподава в Милано. Води майсторски класове по пеене и участва в журита на няколко певчески конкурса. Дъщеря му Лейла също е оперна певица. Няколко от участията на Мартинучи са реализирани на видео, включително „Аида“ на Верди и „Турандот“ на Пучини на Арена ди Верона.

Галерия

Какво търсиш днес?