МИШЕЛ ТАБАЧНИК е ръководил с огромен успех години наред Брюкселската филхармония, където и до сега остава почетен диригент. Днес той е канен от престижни световни ансамбли като Симфоничния оркестър на Южногерманското радио в Щутгарт, оркестрите на Концертхаус – Берлин, Театро Ла Фениче – Венеция, Санкт-Петербургската филхармония, Фестивалния оркестър на Будапеща, Националния симфоничен оркестър на Rai – Торино, Оркестъра на Париж, Оркестъра на Италианска Швейцария, на фестивалите в Люцерн и в Залцбург и вече три пъти дирижира в Новата Филхармония в Париж.

След като завършва пиано, композиция и дирижиране в Женева, Табачник привлича вниманието на прочути диригенти – Херберт фон Караян редовно го кани да дирижира Берлинската филхармония, асистира на Игор Маркевич в Радиооркестъра на Мадрид, а с Пиер Булез работи в Лондонския симфоничен оркестър на BBC. Именно това сътрудничество го сближава и с изтъкнати съвременни композитори като Щокхаузен, Берио, Лигети и Месиен. Той е дирижирал повече от 100 световни премиери, сред които най-малко 20 на Янис Ксенакис, който го е приел за свой любим изпълнител.

Бил е главен диригент на Фондация „Гулбенкян“ в Лисабон, Филхармоничния оркестър на Лотарингия, Ансамбъл Intercontemporain – Париж и Севернонидерландския оркестър, където и днес е почетен диригент.

Като главен диригент на Брюкселската филхармония от 2008 до 2015 Табачник изиграва огромна роля за развитието на оркестъра. Осигурява му участия като резидентен оркестър в Cité de la Musique – Париж за три последователни сезона, организира гастроли в Берлин, Лондон, Виена, Амстердам, Ротердам, Залцбург, турнета из Германия, Великобритания, Франция, Азия.

Като оперен диригент той се е изявявал на сцените в Париж, Женева, Цюрих, Копенхаген, Лисабон, Рим, Мадрид, Монреал и в Московския Болшой театър. Редовно е канен от Канадската оперна компания в Торонто, където дирижира „Лоенгрин“, „Мадам Бътерфлай“, „Кармен“ и „Похожденията на безпътника“ на Стравински.

Заедно с успехите си на диригент Мишел Табачник има и международно признание като композитор и писател. Няколко негови творби неотдавна са имали своите световни премиери: Prélude à la légende (Прелюд към легендата) в Безансон, Концертът му за цигулка с Брюкселската филхармония, Livre de Job (Книга на Йов) в Cité de la musique в Париж и Sumer (Лято) неговият Концерт за виолончело, който е изпълнен за първи път през 2019 от Готие Капюсон. А през март 2016 в Лионската опера е била световната премиера на операта му Benjamindernière nuit (Бенжамин – миналата нощ) по либрето на Режи Дебре. Публикувани са книгите му De la musique avant toute chose (Музиката преди всичко друго) през 2008 и L’homme sauvage (Дивият човек) през 2013. Той е автор на няколко романа, последният е L’enlèvement au Sinaï (Отвличане в Синай). А есето Ma Rhapsodie (Моята рапсодия), посветено на музиката и неговия живот, е публикувано от „Buchet-Chastel“ през 2016.

Уважаван и като педагог, Табачник е водил множество майсторски класове – в Хилверсум, Лисабон (Фондация „Гулбенкян“), консерваториите в Париж, Брюксел и Стокхолм. Бил е професор по дирижиране във Факултета по музика на Университета в Торонто и в Кралската музикална академия в Копенхаген.

Неговата дискография (записи в Erato и Lyrinx) отразява диапазона на репертоара му  – от Бетовен, Брукнер и Вагнер до Онегер, Ксенакис и Булез. Записът му на Концерта за пиано на Шуман (с Катрин Колар) е определен от международното жури на френскоговорящото швейцарско радио за „най-доброто изпълнение на това произведение“, записът на „Пролетно тайнство“ на Стравински от 2013 получава наградата на фирмата Gramophone, а записът на „Морето“ на Дебюси е класиран като препоръчан запис „Номер 1“ от сп. „Classica magazine“ и от Френското радио.

текст – Анди Палиева

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?