Мишел Микалакакос

МИШЕЛ МИКАЛАКАКОС е роден през 1954 в Атина. Започва да свири на виола най-напред при своя баща – Кристос Микалакакос, а след това продължава обучението си в Парижката консерватория при Колет Льокиен. От 1979 до 1984 е член на Френския Национален оркестър, а през 1981 се присъединява и към Paris String Trio, с което свири из целия свят. Участва в предавания по телевизията и радиото, прави записи, канен е на редица международни фестивали и изпълнява редица съвременни творби.

В момента Мишел Микалакакос е редовно канен за концерти с оркестри от Франция и чужбина. Изнася сонатни рецитали и свири с изтъкнати камерни изпълнители и ансамбли. От 2008 е Артистичен директор на фестивала Aux Ormes Mozartiens. Привличат го различни форми на музициране – той свири не само класика, но и джаз, танго и World music (например през 2004 и 2007 записва Greece peace 1 и 2) .

Освен концертиращ и записващ артист, Мишел Микалакакос е и всеотдаен педагог. Той преподава виола и камерна музика във Франция и прави майсторски класове в Европа, Япония, Канада и САЩ. Артистичен директор е на Международната лятна академия в Биариц. От 1991 е професор в Парижката консерватория, преподава също и в Консерваторията в Булон -Биянкур и има редовни майсторски класове в консерваториите в Тулуза и Лил.

Дискографията му включва: Сонати за виола и пиано от Брамс и Шуман, концерти за виола от Й.Кр.Бах, Хофмайстер, Хендел и Щамиц ( с Камерния оркестър St Christopher de Vilnius, дирижиран от Донатас Каткус), пълно издание на клавирните квартети и квинтет от Брамс.

Мишел Микалакакос свири на виола, изработена от Гаспаро да Сало през 1560.

Галерия

Какво търсиш днес?