Роден в Латвия, получил образование в Русия и по-късно репатриран в Израел, Миша Майски е пoсрещан с ентусиазъм в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Ню Йорк, Токио и много други големи музикални центрове.

Той счита себе си за гражданин на света: „Свиря на италианско виолончело, с френски и немски лъкове и австрийски и немски струни, 6-те ми деца са родени в 4 различни държави, втората ми съпруга е наполовина шриланкийка, наполовина италианка, карам японски и американски електрически автомобил, нося индийско колие и швейцарски часовник и се чувствам у дома навсякъде, където хората оценяват и се наслаждават на класическата музика. „

Като артист на Дойче Грамофон в продължение на повече от 30 години той прави над 35 записа с оркестри като Виенската, Берлинската и Израелската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Париж, оркестър „Орфеус“ и Камерния оркестър на Европа, и други.

През август 2018 г. излезе неговият съвършено личен албум „Adagietto“, записан с дъщеря му – пианистка, Лили, който включва бонус записи на живо с Марта Аргерич, Джанин Янсен, Юлиан Рахлин и неговия син – цигулар Саша Майски. Дискът включва многопистов аранжимент на „Адажието“ на Малер от неговата 5-та Симфония, като Майски свири всички партии (с изключение на арфата) – проект, за който виолончелистът от дълги години мечтае.

Последният му запис, издаден през есента на 2019 г., е озаглавен „ Класически творби от  20-ти век” и включва бонус CD от световната премиера на концерта за виолончело на Бенджамин Юсупов (посветен на Миша Майски), както и запис на няколко песни на  „Bachianas Brasileiras“ на Вила Лобос.

Записите на Майски се радват на световно признание и са награждавани пет пъти с престижната награда на Академията за звукозапис в Токио и три пъти – с Еко Дойчер Шалплатенпрайс, както и с Гран При дю Диск в Париж и Диапазон Д’ор, получават и няколко желани от всеки номинации за Грами.

Един от акцентите в кариерата му беше 2000-та година – тя беше посветена главно на световно турне на Бах с над 100 концерта! За да изрази дълбокото си възхищение от този велик композитор, Миша Майски за трети път записва и Соловите сюити на Бах.

Музикант от световна класа и редовен гост на повечето големи международни фестивали, той си сътрудничи с диригенти като Леонард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Лорин Маазел, Зубин Мета, Рикардо Мути, Джузепе Синополи, Владимир Ашкенази, Даниел Баренбойм, Джеймс Ливайн, Шарл Дютоа, Юрий Темирканов, Марис Янсонс, Валери Гергиев, Кирил Петренко, Пааво Ярви и Густаво Дудамел. Неговите музикални партньорства включват артисти като Марта Аргерич, Раду Лупу, Нелсън Фрейре, Евгени Кисин, Ицхак Пърлман, Ланг Ланг, Питър Серкин, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Вадим Репин, Максим Венгеров, Джошуа Бел, Юлиан Рахлин и Янин Янсен.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?