МИША МАЙСКИ е единственият челист в света, който е учил и при Мстислав Ростропович, и при Грегор Пятигорски. Ростропович го възхвалява като „…един от най-изключителните таланти от младото поколение челисти. Музицирането му обединява поезия и изключителна деликатност с голям темперамент и брилянтна техника”.

Роден в Латвия, получил образование в Русия и по-късно репатриран в Израел, Миша Майски е пoсрещан с ентусиазъм в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Ню Йорк, Токио и много други големи музикални центрове. Той счита себе си за гражданин на света: „Свиря на италианско виолончело, с френски и немски лъкове и австрийски и немски струни, 6-те ми деца са родени в 4 различни държави, втората ми съпруга е наполовина шриланкийка, наполовина италианка, карам японски и американски електрически автомобил, нося индийско колие и швейцарски часовник и се чувствам у дома навсякъде, където хората оценяват и се наслаждават на класическата музика.

Като ексклузивен изпълнител на „Дойче Грамофон” в продължение на повече от 30 години той прави над 35 записа с оркестри като Виенската, Берлинската и Израелската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Париж, оркестър „Орфеус“, Камерния оркестър на Европа и други. През август 2018 излезе неговият собствен албум „Adagietto“, записан с дъщеря му Лили – пианистка, който включва бонус записи на живо с Марта Аргерич, Джанин Янсен, Юлиан Рахлин и неговия син, цигуларя Саша Майски. Дискът включва многопистов аранжимент на „Адажието“ на Малер от Симфония № 5, като Майски свири всички партии (с изключение на арфата) – проект, за който виолончелистът от дълги години е мечтаел.

Последният му запис, издаден през есента на 2019, е озаглавен „Класически творби от ХХ век”и включва бонус CD от световната премиера на концерта за виолончело на Бенджамин Юсупов (посветен на Миша Майски), както и запис на няколко песни от „ Bachianas Brasileiras “ на Вила Лобос.

Записите на Майски се радват на световно признание и са награждавани пет пъти с престижната награда на Академията за звукозапис в Токио и три пъти – с Echo Deutscher Schallplattenpreis, както и с Grand Prix du Disque в Париж и Diapason d’Or, получават и няколко номинации за Grammy.

Един от акцентите в кариерата му е 2000-та година – тя е била посветена главно на световно Бахово турне с над 100 концерта! За да изрази дълбокото си възхищение от този велик композитор, Миша Майски за трети път записва и Соловите сюити на Бах.

Истински музикант от световна класа и редовен гост на повечето големи международни фестивали, той си сътрудничи с диригенти като Леонард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Лорин Маазел, Зубин Мета, Рикардо Мути, Джузепе Синополи, Владимир Ашкенази, Даниел Баренбойм, Джеймс Ливайн, Шарл Дютоа, Юрий Темирканов, Марис Янсонс, Валери Гергиев, Кирил Петренко, Пааво Ярви и Густаво Дудамел. Неговите музикални партньори са артисти като Марта Аргерич, Раду Лупу, Нелсън Фрейре, Евгени Кисин, Ицхак Пърлман, Ланг Ланг, Питър Серкин, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Вадим Репин, Максим Венгеров, Джошуа Бел, Юлиан Рахлин и Джанин Янсен.

Галерия

Какво търсиш днес?