Ирландският пианист МИХОЛ О‘ РУРК отдавна е спечелил признание със своята дългогодишна отдаденост на музиката и богатия си репертоар. Неговият отличен звук, сценично присъствие и контактност спечелват публиката и критиката. „Голям виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене” е коментарът на Boston Globe за неговото изпълнение на Третия концерт на Рахманинов. След рециталите му в Кенеди център, Националната галерия и Колекция Филипс във Вашингтон Washington Post подчертава неговото уникално „кадифяно туше”, деликатната тиха динамика и „музикално внушение, сякаш съживяващо образи от миналото“. А American Record Guide оценява изпълнението му на записа на Chandos Records на седемте концерта на Джон Филд с Лондонските Mozart Players като „толкова добро, колкото е възможно”. Другите му записи за Chandos включват Дебюси, Шопен, Шуман и М. Еспозито. Световната премиера на диска с клавирна музика на Георг Фредерик Пинто е избран за „Запис на 2000 година” от критиците на Le Monde de la Musique. Концертите на Филд пианистът е изпълнявал в Амстердам, Братислава, Дъблин, Хановер, Краков, Лондон, Москва, Ню Йорк, Новосибирск, Ротердам и Санкт Петербург.

Тясно сътрудничество го свързва с Филхармонията на Санкт-Петербург, на която често е солист в обширен репертоарен кръг – от Моцарт и Шопен до Шимановски и Лютославски. Там той изнася и солови рецитали, свири в камерни ансамбли, а следващия сезон ще изпълни концерта на Равел в сол мажор.

На церемонията в родното място на Шопен Желязова Вола О’Рурк получава медал Фредерик Шопен за  „изключително изпълнение на Шопен”. Неговите телевизионни записи на всички Ноктюрни на Шопен са излъчвани в Австралия, Гърция, Ирландия, Швеция и Съединените щати.

Той е водил майсторски класове и семинари в Джулиард Скуул, Кралската Ирландска Академия за музика, Колежа за изящни изкуства в Хонг Конг, музикалните академии в Пекин, Нанджин, Рига, Вилнюс, Варшава, Бялисток, Минск. От 2008 е почетен гост професор в консерваторията в Новосибирск.

В обширен концертен репертоар от повече от 50 творби от Бах до Лютославски О’Рурк е солирал на Кралската филхармония, Мozart Players – Лондон, националните филхармонии на Ирландия, Беларус, Литва, Украйна, Москва, Истанбул, Севернонемския радио- оркестър, Московски и Словашки камерни оркестри, Boston Pops, камерните оркестри на Нидерландското радио и в Хонг Конг и много други. Напоследък е дебютирал в Испания и Чили, концертирал е в Беларус, Китай, Ирландия, Литва, Полша, САЩ, Париж, Буенос Айрес и Сао Паоло. През декември 2016 е свирил в Московската консерватория, Филхармонията на Санкт Петербург, Новосибирск, Томск, Барнаул. А през този сезон подготвя нова програма Нощна музика с творби от Шопен до Равел и Барбър.

Галерия

Какво търсиш днес?