Михаил Михайлов

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ е роден през 1987 във Велико Търново. Започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София през 2011 в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.

Оперния си дебют прави още като студент, на 22 години, с ролята на Граф Алмавива от „Севилският бръснар” (Росини). Непосредствено след дипломирането си започва да трупа сценичен опит с роли от лиричния репертоар като Неморино от „Любовен еликсир”, Беппе от „Рита”, Едуард от „Брачната полица”, Ернесто от „Дон Паскуале”, Фентън от „Фалстаф”, Ацис от „Ацис и Галатея”, Бастиен от „Бастиен и Бастиена”, Камий от „Веселата вдовица” и др. Плавно осъществява преминаването си към лирико-спинтовия репертоар и в момента е често предпочитан солист в роли като Алфред от „Травиата”, Херцога от „Риголето”, Рудолф от „Бохеми”, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”, Ленски от „Евгений Онегин”, Едгардо от „Лучия ди Ламермур” и др.

През 2013 Михаил  Михайлов участва във Верди/Пучини гала-концерт с Munich Symphony Orchestra и прави своя дебют във Великобритания с Вердиевия „Реквием” с Royal Philharmonic Orchestra.

През 2014 и 2015 се изявява на фестивалите Herrenchiemsee Festspiele (като Бакхус в „Ариадна от Наксос” и Едмондо в „Манон Леско“) и Klassik am See (Алфредо в „Травиата” и Херцога в „Риголето”).

След достигането на финалните фази в конкурсите „Опералия” 2017 и „Concours musical international de Montréal” 2018, Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени като: Teatro del Giglio, Италия; Auditorio Nacional de Música, Мадрид и Palau de la Música Catalana, Барселона, Испания; Osaka Festival Hall, Япония; Московския Кремъл, Национална опера Букурещ, Румъния; Операта в Краков, както и на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция), Opernspiele Munot (Швейцария), Bartók Plusz Operafesztivál (Унгария), Jan Kiepura Festival (Полша).

Освен като оперен изпълнител, Михаил Михайлов е предпочитан солист и за вокално-симфонични творби, като до този момент има в репертоара си 20 от най-крупните и ярки образци в жанра: „Реквием” – Верди, „Реквием” и „Стабат матер” – Дворжак, „Миса солемнис” и 9-та симфония – Бетовен, „Меса ди Глория“ – Пучини, „Стабат матер” – Росини, както и други опуси от Хайдн, Моцарт, Менделсон, Шуберт, Сен-Санс и Скрябин. Гостувал е на редица симфонични оркестри в България, Румъния, Косово, Полша, Германия и Великобритания.

Михайлов поддържа и немалък песенен репертоар, с който печели Гран при на XIX Международен конкурс „Романсиада” (Москва, 2015), втора награда на IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус (София, 2015) и първа награда на Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” (Шумен, 2018).

Сезон 2019/2020 е много успешен за младия тенор. Гостува на операта в Познан с ролята на Алфредо в „Травиата”, непосредствено след това дебютира в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” в операта в Риека, Хърватска. През ноември партнира на Соня Йончева в нейната „Пучини гала” в зала „България”, със Софийската филхармония, под диригентството на Найден Тодоров. През декември участва в продукцията на БНР – концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин”, където в ролята на Татяна е Красимира Стоянова. Изпълнява теноровото соло във Вердиевия „Реквием” със Софийската филхармония, както и в оперите в Бялисток и Познан, Полша. На филхармонията в Катовице гостува в „Миса солемнис” – Бетовен, а на тази в Краков – в Първа симфония от Скрябин. Участва и като гост-солист в ролята на Рудолф от „Бохеми” на Пучини на сцената на Държавна опера Пловдив.

Галерия

Минали събития


10.11.2016 Opera Buffa

Какво търсиш днес?