Михаил Михайлов

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ  завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Иванка Нинова, участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова. Дебютира като студент в ролите на Граф Алмавива в Севилският бръснар, Едуард Милфорт в Брачната полица” и Ернесто в Дон Паскуале. След дипломирането си гостува на оперите във Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив в централните партии в „Любовен еликсир”, „Травиата”, „Риголето”, „Лучия ди Ламермур”, „Веселата вдовица” и др. Участва в концерти с почти всички оркестри в страната.

От 2012 е предпочитан гост-солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториални творби на Верди, Росини,  Дворжак,  Бетовен,  Моцарт,  Менделсон и др. През 2013 солира в Реквиема на Верди в Royal Festival Hall в Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър, участва във Верди/Пучини гала-концерт с Мюнхенския симфоничен оркестър. Изявява се в „Манон Леско”, „Ариадна от Наксос”, „Травиата” и „Риголето” на фестивалите Klassik auf der Burg, Herrenchiemsee Festspiele и Klassik am See. През 2014 – 2015 пее в концерти на Филхармонията в Осака и в поредица рецитали в Осака. Следват участия в гала-концерт в Московския Кремъл, рецитал в Teatro del Giglio в Лука – Италия, гастроли в Македонската опера и Националната опера в Букурещ. През 2018 гостува на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция) и Opernspiele Munot (Швейцария), Silesian Philharmonic (Катовице, Полша), Junge Kammerphilharmonie (Фрайбург, Германия), Filarmonica Moldova (Яш, Румъния).

Лауреат е на IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус – София, печели Гран При на XIX Международен конкурс „Романсиада” в Москва, получава Първа награда и специална награда за песен от П. Владигеров на Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров в Шумен. През 2017 е сред 20-те млади певци, достигнали до полуфинала на конкурса „Опералия”, организиран от Пласидо Доминго, а през 2018 е полуфиналист на Concours musical international de Montréal, Канада. Има записи за БНТ, БНР, TV1 и студиен запис на „Травиата” (Софийска филхармония, диригент Любка Биаджони), издаден от PROFIL Edition Günter Hänssler.

Галерия

Какво търсиш днес?