Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов е роден през 1950 в София в семейство с утвърдени традиции в духовната сфера. Неговият баща – отец Стефан Савов – служи в патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“, дядо му и прадядо му също са свещенослужители, а музиката е неизменен спътник на семейството. Още от дете самият Мирослав иска да стане музикант. Музикалната му надареност се проявява в Духовната семинария „Св. Йоан Рилски“, където е избран от своя преподавател за диригент на семинарния хор. След завършването на семинарията, а впоследствие и Духовната академия (днес Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“), Мирослав Попсавов постъпва и в Националната музикална академия, където завършва хорово дирижиране при големия български музикант проф. Васил Арнаудов. Паралелно с това ръководи смесения хор при руския храм-подворие в София „Св. Николай Мирликийски“, Хорa на софийските девойки и мъжките хорове „Славяни“ и „София“, а впоследствие основава смесения Софийски ортодоксален хор. От 2000  до момента е главен диригент на катедралния хор при столичния митрополитски храм „Света Неделя“.

Като диригент Мирослав Попсавов активно концертира с ръководените от него хорови състави във Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Испания, Съединените щати и Канада. Носител е на отличия от български и международни хорови конкурси. Богатата му дискография включва над 10 компактдиска, издадени от български и чуждестранни звукозаписни компании, предлагани в цял свят и излъчвани по световните медии.

Професор по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Мирослав Попсавов възстановява дисциплината „Църковна музика“ – предмет, преподаван в академията още преди 1944 от асистента на Добри Христов – Ангел Попконстантинов, с изучаване по онова време и на източно-невмена нотация. Педагогическият опит на проф. Попсавов получава заслужено признание и извън границите на България – през 2006-7 той е поканен да изнесе демонстрационен курс и концерт с източноправославна църковна музика в Илинойския университет.

През 2015  с решение на Светия синод на Българската православна църква Мирослав Попсавов е удостоен от Негово светейшество българския патриарх Неофит със званието „Протопсалт на БПЦ“ за принос към църковнопевческото дело. Носител е и на най-високото отличие на Министерството на културата на Република България „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?