Мирослав Димов

МИРОСЛАВ ДИМОВ (1989) се изгражда като музикант (пианист и перкусионист) в Музикалното училище в Стара Загора и в Музикалната академия в София, която завършва с магистратура в класа по ударни инструменти на Татяна Кърпарова (2013). Оттогава е ангажиран като преподавател по ударни инструменти (в катедра „Духови и ударни инструменти“ в Музикалната академия в София), изпълнител и изследовател в докторантски труд (защитен 2020 г.). Обучава се в майсторските класове на Татяна Колева, Емануел Сежурне, Богдан Бакану и Ивана Билич. Специализира (2015 г.) по програмата Еразмус+ в Académie supérieure de musique в Страсбург, Франция при световни музиканти в специалността – проф. Емануел Сежурне, проф. Денис Риедингер и проф. Стефан Фуржеро. Носител е на стипендия в конкурса от фондация „Йордан Камджалов“ (2013).

Носител е на национални и международни награди, сред които са: приз „Студент на годината“ (2012); първа награда в най-високата категория – Интернационален конкурс за ударни инструменти „ПАС Италия“ Монтесилвано (2014); лауреат на Първи национални награди „Проф. Панчо Владигеров“ за изявени музикални изпълнители (2015), номинация за „Кристална лира“ в категория „Млад изпълнител“ (2019). През целия си професионален път активно се изявява със солови и камерни концерти в България, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Италия, Швейцария и Полша. Осъществява проекти с Тракийска перкусионна група и Тракийски солисти. Пише собствени транскрипции за пластинкови ударни инструменти на класически произведения от А. Вивалди, Д. Скарлати, Й. Пахелбел и Й. С. Бах.
Той е съавтор (с Емелина Горчева) на Концерт за маримба, пиано, ударни и струнен оркестър „Необятни светове“, изпълнен през март 2016 г. със Страсбургската филхармония под диригентството на Етиен Бардон. Следват премиерите му в Китай, Австралия, САЩ, Япония и Великобритания. Концертът е включен и в задължителните програми на конкурси за ударни инструменти в България.

На Димов, като изпълнител, е посветено произведението за маримба „Odessa” (2012) на американския композитор Матю Лорик, което придобива популярност в САЩ, благодарение на изпълнението и записа му. Димов реализира световната премиера и на Концерта за маримба, вибрафон, тъпан и камерен оркестър на Емил Табаков под негово ръководство в Габрово, Варна и София. Произведението е изпълнено на юбилейния международен фестивал „Софийски музикални седмици“ под палката на Пламен Джуров и „Софийски солисти”.

Димов участва като член на жури в Националния конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“ и Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC”, Бургас.

текст – Милена Божикова

Галерия

Какво търсиш днес?