Снимка на Милен Начев

Според американската критика „Диригентът Милен Начев /…/ е звезда. Стилът му на дирижиране е зареден с енергия. Всеки жест е едновременно драматичен и изразителен.” Аржентинският La Nación съобщава: „Милен Начев порази залата със строгост на жеста си и контрол над оркестъра. Той показа голяма прецизност, много ясни идеи в избора на темпа и начини на фразиране, безпогрешно изпълнени в Театро Колон от музикантите от Филхармонията на Буенос Айрес”. МИЛЕН НАЧЕВ (1957) е възпитаник на Русенското музикално училище и Санкт-Петербургската консерватория „Н. Римски-Корсаков” в класа по дирижиране на Иля Мусин. След дипломирането си през 1983 постъпва като диригент в оперния театър в Русе, а от 1989 е негов главен диригент и художествен ръководител. През същата година посещава майсторския клас на Генадий Рождественски в Сиена, Италия, а през 1992-1993 е стажант в Бургундския университет в Дижон, Франция, с практика към Симфоничния оркестър на Париж. От 1994 е диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, а година по-късно става негов главен диригент.

Оценяван е за отличната си диригентска техника, музикалност, усет към стилистиката и богатия си репертоар. Осъществява записи, признати от критиката, излъчени от BBC–Radio 3, Mezzo TV и Radio France по целия свят и достъпни на EMI/Virgin Classic, Albany Records, Amazon.com, Buy.com, CD Universe.com и Gega New. С Радиооркестъра осъществява множество концертни турнета във Франция, Италия, Испания, Германия, Гърция, Белгия и др. Паралелно е главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Румънското национално радио и музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на Белградското радио и телевизия, артистичен директор на International Symphonic & Opera Workshops, Ltd. и музикален директор и главен диригент на Балканската филхармония. През 2011 е поканен за артистичен директор и преподавател на Международен симфоничен майсторски клас.

Ангажиментите му като гост-диригент включват изяви с Филхармонията на Санкт Петербург и Академичния симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Румънското национално радио, Букурещ; Филхармонията на Торонто; Националния симфоничен оркестър на Богота, Колумбия; Софийската филхармония; Естонския национален симфоничен оркестър в Талин; Филхармонията на Карлови Вари в Чехия; Държавния оперен театър Русе, Филхармоничния оркестър на Буенос Айрес, Аржентина. Чест гост-диригент е в Испания, Франция, Русия, Германия, Италия, Съединените щати, Белгия, Сърбия, Португалия, Гърция, Аржентина, Чехия, Турция, Колумбия и Румъния.

Сътрудничи с международно известни артисти като Денис Мацуев, Гена Димитрова, Чучо Валдес, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Николай Петров, Веселина Кацарова, Людмил Ангелов, Дарина Такова, Минчо Минчев, Дарио Волонте, Кимико Хата и др.

От 2012 е диригент на Shen Yun Performing Arts в Ню Йорк, където дирижира над 1200 турнета в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия, достигайки до многомилионна публика, както и изнасяйки концерти в Kennedy Center във Вашингтон, Carnegie Hall и Lincoln Center в Ню Йорк, Chicago Symphony Hall, Jones Hall for Performing Arts в Хюстън, Morton H. Meyerson Symphony Center в Далас, Boston Symphony Hall, Davies Symphony Hall в Сан Франциско, Tokyo Opera City Concert Hall и др.

Удостояван е с награди за музикално лидерство от Ватикана в Рим, Фондация Наполеон в Париж и Министерство на културата в България.

текст – Милена Божикова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?