Милена Моллова

Световноизвестният пианист и педагог МИЛЕНА МОЛЛОВА e сред малцината щастливи български музиканти, изградили се в школата на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път на концертния подиум е осеян с успехи, награди, гастроли и артистични върхове, с с многократни концерти във всички страни на Европа, Япония, САЩ, Канада.

Милена Моллова започва да свири едва на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Третия концерт за пиано и оркестър от Бетовен под палката на големия диригент Саша Попов. Лауреат и носител е на редица отличия в авторитетни международни конкурси като: Първия международен конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва, Международния конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг – Жак Тибо” в Париж, Международния конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен,  Международния клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен” във Виена.

Нейният внушителен репертоар включва творби от различни стилове и епохи, и се разпростира в широкия диапазон от солистичното и камерното музициране в различни формации до партньорство с камерни оркестри и големи оркестрови състави.
През многобройните години на своята блестяща кариера Милена Моллова е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големите български диригенти като Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.

Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е интегралното изпълнение на 32 сонати от Бетовен, представено в цикъл от 9 концерти – особено значима творческа задача, реализирана досега от малко пианисти. Освен реализацията на клавирните сонати на Бетовен, Милена Моллова осъществява и два цикъла с интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано – в сътрудничество с Дина Шнайдерман, а след това и с проф. Георги Бадев.

Наред с интерпретацията на класическия репертоар, тя поема предизвикателствата на първите изпълнения на произведения на съвременни композитори от Америка, България и други европейски страни. Осъществила е премиерни изпълнения на редица български автори като: Красимир Кюркчийски (Концерт за пиано и оркестър № 1 и Концерт за пиано и оркестър № 2, посветен на пианистката),  Димитър Христов („Концертни миниатюри”), Тодор Стойков („15 етюда от висша трудност”). Първи изпълнения на произведения от непознатите и забравени български композитори Менахем Бенсуан и Васил Божинов. Българските премиери на Соната № 3 от Паул Хиндемит, Соната за пиано от Бела Барток, Соната за цигулка и пиано от Алфред Шнитке и др.

Натрупаният опит в активната изпълнителска кариера на Милена Моллова прелива в интензивната ѝ работа като клавирен педагог. Тя е била дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, в Северногръцката консерватория в Солун, както и ръководител на департамент „Музика” в Нов български университет и почетен професор в него. Ръководи майсторски класове в Германия, Италия, Швейцария, Турция и България. Канена е в жури на големи международни конкурси. Организатор е на международни фестивали в България и Швейцария.

Нейната изключително всеобхватна обществена дейност включва членства в научни и обществени организации: Председател е на Училищното настоятелство на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София, Председател за България на EPTA – Европейската асоциация на клавирните педагози (European Piano Teachers Association), член на Експертния съвет на Фондация „Св. Кирил и Методий“, учредител и председател на българската секция на организацията „Защита на децата“ в България, учредител и дарител на Фондация „Панчо Владигеров“ – Шумен, член на президиума на Висшата атестационна комисия при Министерски съвет (1997-2003), член на Съвета за музика при Министерство на културата (1997 – 2002),  Заместник-председател на  Дружество „Шопен“ в България (1998), член на ръководството на Международна музикална академия „Орфеус“.

Галерия

Минали събития


19.11.1981 Концерт

Какво търсиш днес?