Милена Златарова

МИЛЕНА ЗЛАТАРОВА е водач на виоловата група в Софийска филхармония. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Димитър Чиликов. Носител е на първа награда от Националната среща „Стефан Сугарев“, гр.Кюстендил (1985), на извънредната награда от националния конкурс „Светослав Обретенов“, гр. Провадия(1988) на Първа награда на среща на камерните състави „Златната Диана” в Пловдив.

В състава на Софийска филхармония Милена Златарова има щастието да работи с изключителни музиканти като Генадий Рождественски, сър Невил Маринър, Юлиян Ковачев, Гена Димитрова, Пласидо Доминго. В периода 2002-2005 г. е поканена като първа виола в оркестъра на Фондация „Тосканини“ в Парма и работи с имена като Лорин Маазел, Владимир Спиваков, Мстислав Ростропович.

Като камерен изпълнител гастролира с успех в различни градове в Япония, изнася концерти в Париж и Тунис. Свирила е с изтъкнати музиканти като Пламена Мангова, Жан-Бернар Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов. От 2018 г. е член на струнен квартет „Филхармоника“, в чийто състав влизат концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев (първа цигулка и виолончело) и помощник – концертмайсторът Ана Иванова (втора цигулка). Квартетът осъществява активна концертна дейност в сезоните на Софийска филхармония, както и престижни участия –  гастрол в Москва през 2019 по покана на Българския културен институт, концерт в рамките на 24-то издание на „Австрийски музикални седмици“ под патронажа на австрийското посолство, дебют на фестивала „Моцартови дни“ в Правец. Ансамбълът е номиниран за наградата “Кристална лира 2019”, както и в 29-то издание на наградата на предаването “Алегро виваче” на БНР в категорията “Ансамбъл на годината”.

Има записи за Българското национално радио и се изявява като солист на Софийска филхармония и симфоничните оркестри в страната.

 

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?