Снимка на Мила Михова

Сопраното МИЛА МИХОВА е родена в София, завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Учи пеене при Дарина Такова и при Лукреция Меса – експерт по метода Voice Craft. Била е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и на фондация „Борис Христов“ за Оперното студио в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Ското.

През август 2015 дебютира като Фиордилиджи в „Така правят всички“ от Моцарт на оперния фестивал „Опероса“ в Херцег Нови, Черна гора. Същата година солира в Девета симфония от Бетовен с  Оркестъра де Камаса де Каскайш и Оейраш в Португалия. Следват дебютите ѝ като Лучия в „Лучия ди Ламермур” от Доницети, Фортуна и Друзила в „Коронацията на Попея” от Монтеверди. През 2018 изнася рецитал с оперни и камерни арии от Росини в зала „България“ и е избрана да участва в Accademia Rossiniana „Alberto Zedda” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро – Италия, където взима участие в множество майсторски класове, семинари и концерти и дебютира като Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” от Росини в Teatro Rossini. Тя пее като солист в изпълнението на „Стабат матер” от Росини в България и „Малка тържествена меса” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne – Париж (в концерт, организиран от ROF). През декември същата година изнася рецитал с камерни и оперни белкантови арии в Националния дворец на културата в София, с клавирен съпровод на изтъкнатия пианист Ричард Баркър.

Заедно с Николай Стойков, по покана на фестивала ppIANISSIMO, създават проекта BJORK Alternative, който представя исландската изпълнителка и композитор Бьорк с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique представят капсулна версия на този проект и на живо по френското национално радио с концерт, излъчван от Theatre de l’Alliance Francaise в Париж.

През 2019 участва на фестивала „Моцартови празници“ в Правец с програма с рядко изпълнявани оперни и камерни арии, отново с акомпанимент на Николай Стойков. А с пианистката Василена Атанасова изнася през 2021 рециталите „Славеят и Розата “ и „Другото белканто“. А на 14 юни 2024 е рециталът ѝ с пианиста Джулио Дзапа, по покана на Италианския културен институт.

Мила Михова взима участие и в записи на театрална музика. Развива богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др. Сред актуалните ѝ ангажименти се открояват дебюти в Германия – като Абигаиле в „Набуко” на Джузепе Верди в Операта в Майнц и в ролята на Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” на Росини в Операта в Аугсбург, в „Набуко” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна, както и редица рецитали в страната и в чужбина. На 28 януари 2024  тя ще партнира на световноизвесния бас-баритон Сър Брин Терфел, като това е и нейният дебют със Софийската филхармония.

текст – Анди Палиева

Галерия

Какво търсиш днес?