Един от най-харизматичните тенори на своето поколение, МАТЕО ФАЛЧЕР завършва пеене в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано, след това продължава в Академията към Миланската Скала, посещава и курса за усъвършенстване в Академияa „Rodolfo Celletti“ в Мартина Франка.

Дебютът му е през 2010 като Паолино в „Тайният брак” на Чимароза, последван от участия на фестивала в Стреза и в „Teatro Regio“ в Торино. Пял е в големи оперни театри, под палката на диригентите Р. Мути, Дж. Конлън, К. Абадо, Д. Рустиони, К. Голдщайн, Дж. Бизанти, Р. Боер, Ф. М. Карминати и П. Рицо, с режисьорите К. Мазавилани, Л. Мускато, Д. Мичиелето, Т. Гилиам, Г. Стрелер, Ж .П. Понел и Ф. Озпетек.

През 2016 пее в ролите на Родолфо в „Бохеми“ на Пучини в „Circuito Lombardo“, Ринучо в „Джани Скики“ на Пучини в Операта в Рим, Фентън във „Фалстаф“ на Верди на „Luglio Musicale Trapanese” и Дон Базилио в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт в японското турне на Виенската Щатсопер под диригентството на Р. Мути. Следващата година с успех изпълнява ролите на Тебалд в „Капулети и Монтеки“ на Белини в Театъра във Верона и Алфред Жермон в „Травиата“ на Верди в Театър „Сан Карло“ в Неапол, след това участва в концертно изпълнение на „Манон Леско“ на Пучини в Новозеландската опера, с голям успех пее Алфред Жермон в „Травиата“ в японското турне на Болонската опера. Дебютира и като Херцога на Мантуа в „Риголето” на Верди в „Circuito Lombardo“. През 2018 пее Бепо в „Палячи” на Леонкавало в Римската опера. В същия сезон отново е в ролята на Паолино в „Тайният брак“ в Кралската Валонска опера в Лиеж, след това дебютира като Дон Отавио в „Дон Жуан“ на Моцарт в Операта в Ница и в Театъра на Антибите, Ернесто в „Дон Паскуале“ на Доницети във Верона,  Дон Базилио в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт в „Театро Аминторе Гали“ и Театър „Алигиери“ в Равена и Арнолдо във „Вилхелм Тел“ на Росини в Оперите в Комо и в Бреша, Херцога на Мантуа в „Риголето“ на Йерусалимския фестивал и Бепо в „Палячи“ в „Театро Лирико“ в Каляри.

През 2020 участва в концертно изпълнение на „Палячи“ и „Селска чест“ в Равена под палката на Р. Мути, а през 2021 в Меса, оп. 20 от Понкиели във Верона. В следващите 2022 – 23 пее на множество италиански оперни сцени – в Генуа, Болоня, Ливорно, Рим, Палермо, Катания, Милано, Пиза, Торино, гастролира и в националните оперни театри в Тайван и Тбилиси.

текст – Анди Палиева

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?