Мартин Цонев е роден през 1973 в Русе. Учи в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ при Георги Делиганев и в ДМА „Панчо Владигеров“  при Благовеста Карнобатлова. След дипломирането си през 1998 специализира в Оперното студио в Грац и в Международния оперен център в Амстердам. Професионалния си дебют прави през 1996 в Русенската опера като Дон Базилио от  „Севилският бръснар” на Росини. Четири години по-късно изпълнява за първи път партията на Атила от едноименната опера на Верди в Ротердам. На юбилейния концерт по повод 75-та годишнина на ДМА „Панчо Владигеров“  участва в първото изпълнение на „Монолог“ от Александър Текелиев, под палката на Иван Вульпе.  Следва запис в Националното радио с Иван  Маринов през 2000.

Още с първите си изяви Мартин Цонев се утвърждава на европейската музикална сцена. Играе в „Лучия ди Ламермур” в Бордо и Лисабон, в „Атила” в Ротердам, в „Сватбата на Фигаро” и „Бохеми” във Виенска Фолксопера. От 2002 е солист в Операта в Бон, където прави забележително голям репертоар. Изпълнява централните басови партии в оперите „Дон Жуан”, „Сватбата на Фигаро”, „Севилският бръснар“, „Пепеляшка”, „Лучия ди Ламермур”, „Любовен еликсир“‘, „Макбет”, „Силата на съдбата”, „Трубадур”, „Аида”, „Риголето”, „Симоне Боканегра”, „Фауст”, „Евгений Онегин”, „Хофманови разкази”, „Лулу“.

Участва в легендарни постановки на режисьора Хари Купфер с певци от ранга на Йохан Ковалски и  диригенти като Томас Хенгелброк. Пее също и в Националната опера в Амстердам (с Робърт Лойд, Пиер Ауди, Филип Русе) и  „Концертгебау“- Амстердам; изявява се на концертния подиум и участва охотно в камерни и кантатно-ораториални творби с оркестри като  „Недерланд Блейзер Ансамбъл“, „Комбатименто Консорт“, „Нидерланд Балет Оркестър“, „Филхармония Амстердам“ и др. Прави записи и участва в спектакли на оперите „Трубадур“ и „Набуко“  с Олга Романко, Елизабета Фиорило и Игнасио Енсиняс.  През 2006 е поканен лично от легендарния тенор Луиджи Алва за ролята на Дон Жуан в националната опера на Перу. Гостува многократно в Опера Берлиоз – Монпелие и зала „Плейел“ – Париж като Мефистофел, Рамфис и др. Участва в записа  на „Федра“ от Игнасио Пицети за Радио Франс, пее в Деветата симфония на Бетовен в операта в Ница и многократно се представя пред испанската публика в областта Астурия като Спарафучиле, Дон Жуан и басовата партия от „Реквием“ на Верди. Редовно гостува на редица европейски оперни театри и фестивали. През 2010 пее на легендарния Залцбургски фестивал в операта „Лулу“ на Албан Берг, с режисьор Вера Немирова и участието на Патриция Петибон, Франц Грундхебер и Виенската филхармония, дирижирана от  Марк Албрехт. Участва във фестивала „Мартенски музикални дни“ с камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и като Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт.

През 2012 изпълнява за първи път в България  „Концертни арии за бас и оркестър“ от Моцарт с Русенската Филхармония. На сцената на Националната опера в София, Мартин Цонев дебютира в ролята на Вотан от „Рейнско злато“ на Вагнер с режисьор Пламен Карталов и диригент Павел Балев. Следват  „Валкюра“ и през 2012 –  „Зигфрид“,  покани и участия за „Пръстенът на Нибелунгите“ в Рига, Фюсен, Нюрнберг и Рим (с Кирил Петренко) и Болшой театър в Москва (със Софийската опера и балет). Изпълнението му на партията на Вотан  в тази първа в историята на Балканския полуостров Тетралогия на Вагнер е посрещнато с възторг както от българската публика, така и от италианската и германската специализирана преса.

Мартин Цонев е носител на първа награда от конкурса за камерна музика „Цветана Дякович“, има награди на публиката от „А.И.М.С Далас“ в Грац и „Белведере“ – Виена. През 2012 печели  наградата „ЕХО Класик“ за записа на операта „Ирелое“ от Франц Шрекер, заедно с оркестър „Бетовен“. За ролята на Лепорело от „Дон Жуан“ на Моцарт е номиниран трикратно от немската музикална критика като най-добър оперен артист, има номинации за наградата „Златен Фауст“ (заедно с постановката на Дитрих Хилсдорф на ораторията „Джефта“ от Хендел)  и посветени множество статии в  “Opernglas“, „Opernwelt“, „L’Opera“, „L’europeo“, Frankfurter Rundschau, Kölnerrundschau . Участва в редица телевизионни предавания по БНТ, BTV, ТВ7, ORF, NRD, Mezzo и др.

текст – Аделина Александрова

Галерия

Какво търсиш днес?