Снимка на Мартин Пантелеев

МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ (роден 1976) израства в семейство на изявени музиканти и започва уроците си по цигулка от 4-годишна възраст при Ангелина Атанасова в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Талантът му скоро е оценен от проф. Влади Симеонов, който го кани за концертмайстор на Филхармония „Пионер”. С нея младият цигулар изнася първите си концерти в страната и в чужбина.

Завършва с отличие магистратура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалности цигулка, дирижиране и композиция в класовете на проф. Йосиф Радионов, проф. Пламен Джуров и проф. Александър Текелиев. По време на обучението си печели редица конкурси и на 19 години е поканен да концертира в международния оркестър „Филхармония на нациите” от нейния основател проф. Юстус Франц, където по-къcно са и първите му изяви като диригент и композитор. Негови произведения започват да се изпълняват редовно на престижни форуми като фестивалите в Шлезвиг-Холщайн, Райнгау и др. През 2004 става главен гост-диригент на оркестъра „Филхармония на нациите”, с който изнася концерти из целия свят.

Същата година дебютира със Софийската Филхармония. След редица забележителни изяви, през 2011 той е поканен да оглави емблематичния ни оркестър и е най-младият главен диригент в неговата история. В същата година дирижира Филхармонията на Кейптаун на турне в САЩ, което е първото гостуване на африкански оркестър там и исторически момент в отношенията между двете държави. През 2012 става главен гост-диригент на този ансамбъл. В следващите сезони Мартин Пантелеев работи с оркестри като Лондонската Кралска Филхармония, Берлинските симфоници, Концертгебау камерен оркестър – Амстердам, Английския камерен оркестър, Националния симфоничен оркестър на Буенос Айрес, Израелската „Симфония Беершева“, Румънския национален радиооркестър, Филхармоничния оркестър на Халиско в Гуадалахара (Мексико), Симфоничния оркестър на Шенжен (Китай) и много други. Канен е и в Халифакс – Канада и Куала Лумпур – Малайзия.

Носител на редица престижни награди, през 2012 Мартин Пантелеев получава „Златна муза“, през 2013 – наградата за активна творческа дейност на Българското национално радио, а през 2014 Столична община го удостоява със специалната награда „София”.

От 2018 е главен гост-диригент на Филхармония Вюрт, с която изнася редица концерти на престижни фестивали в Германия, Белгия, Швейцария, Испания и Италия. Работи със солисти като Миша Майски, Томас Хемпсън, Анна Нетребко, Чечилия Бартоли и много други. През същата година става и главен художествен ръководител на Фестивалния оркестър на Северен Рейн-Вестфалия, с чийто солист – унгарският виртуоз Йозеф Лендвай, осъществяват премиера на новата творба на Пантелеев „Импресии Рококо”. През 2019 получава покани от множество ансамбли из целия свят, сред тях се откроява дебютът му с Израелския симфоничен оркестър, с който изнасят пет концерта в Тел Авив, Ришон Лецион, Ашдот, Хайфа и Ашкелон.

Сред композиторското му творчество са три симфонии за голям симфоничен оркестър, Кантата за оркестър, хор и солисти „Планетни следи” , Концерт за ударни инструменти и оркестър и др.

Мартин Пантелеев е ангажиран и със сферата на камерната музика. Той е инициатор, създател и музикален директор на фестивалите „Камерни музикални дни“, Барт (2002), „Дни на музиката“, Овинген (2018), „Дни на класиката“, Балчик (2010).

Галерия

Минали събития


30.04.2020 Моцарт

Какво търсиш днес?