В своята творческа дейност МАРТИН ГЕОРГИЕВ е работил като композитор и диригент със Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Лондон; Брюкселската Филхармония; London Mozart Players; Националния Оркестър на Белгия; Kamerorkest van het Noorden, Холандия; Лондонската Блуумсбъри Опера, Операта в Aлдебург, Великобритания – Оперния Театър на Бенджамин Бритън; Ensemble Musiques Nouvelles, Белгия; Azalea Ensemble, Лондон; Manson Ensemble, Лондон; Симфоничния Оркестър на Лондонската Кралска Академия, както и водещите Български оркестри – Софийската Филхармония, Симфоничния Оркестър на Българското Национално Радио, Варненската Филхармония и др. От 2013 г. е Асистент-Диригент на Кралския Балет в Кралската Опера Ковънт Гардън, Лондон, а от 2018 и гост-диригент на Кралския Балет в Бирмингам, дирижира световни премиери на нови балетни творби, и класически постановки, както в Лондон, така и в други градове на Англия. През 2010-11 г. е Резидентен Композитор на Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Лондон, по програма за млади композитори на британската асоциация Sound and Music, а през 2012-13 г. е «Композитор на Хайделберг» – резидентен композитор на Хайделбергския Филхармоничн Оркестър, изпълнил под диригентството на композитора премиерата на симфоничната му творба «Тайната», поръчана от градския съвет по инициатива на Генералния музикален директор, Йордан Камджалов.

Георгиев е завършил Дирижиране в Кралската Академия за Музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, за която му е присъдена мемориалната награда Фред Саутхол от Кралската Академия, както и стипендии от ABRSM (Обединения Борд на Кралските Училища за Музика); Кралската Академия, Лодон; Национален Фонд „Култура“; Община Варна и Международна Фондация „Св.Св. Кирил и Методий“. Защитил е и Докторат (PhD) по Композиция в Кралската Академия за Музика и Университета на Лондон, с главен научен ръководител проф. Филип Кешиън, консултанти: Сър Питър Максуел Дейвис, Сър Харисън Бъртуисъл, Джулиан Андерсън и Колин Матюс. Докторското му изследване (2008-2012 г.) е подкрепено от научни стипендии от Фондация Уингейт, Алан&Неста Тръст и Сър Ричард Стейпли Тръст. В рамките на дисертацията си той развива иновативна композиционна техника – «Морфираща Модалност» –  специфичен подход към модалността и хармонията, на основата на принципи от теорията и практиката на българската и византийската Православна Църковно-певческа традиция, с принос от техниката на «Морфиращите Образи» от визуалните изкуства, и с помощта на съвременни изследвания в областта на Музикалната Когнитивна и Перцептивна Психология и Психоакустика. Завършил е с пълно отличие Дирижиране при проф. Пламен Джуров, Композиция при проф. Красимир Тасков и Ударни Инструменти при проф. Татяна Кърпарова в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров“ в София. При академик проф. Васил Казанджиев е завършил дирижиране по тригодишна програма на ABRSM в София, в следствие на което му е присъдена международната стипендия на Борда за магистратурата му в Лондон. Въспитаник е на Националното Училище по Изкуствата „Д. Христов“ Варна, където е завършил с Национална Диплома от Министерството на Образованието, Науката и Технологиите, “за особени постижения и награди в областта на музиката”. Завършва със специалности: Ударни Инструменти при Далила Неделчева и Композиция и Дирижиране при проф. Милко Коларов.

Негови композиции са изпълнявани концертно и излъчвани в България, Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, Италия, Испания, Полша, Русия, Израел, от оркестри като Брюкселската Филхармония, Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Лондон, Националния Оркестър на Белгия, London Mozart Players, Kamerorkest van het Noorden, Симфоничния Оркестър на Кралската Академия в Лондон, Софийската Филхармония и др., дирижирани от Мишел Табачник, Фабиен Габел, Паскал Рофе, Росен Миланов, Джесика Котис, Ваня Монева, Диан Чобанов, Франк Олу, Кийт Браг, Пламен Марков и др. През 2016 г. звукозаписната компания ICSM Records издава в Лондон “Genesis” – авторски албум с негови симфонични произведения в изпълнение на Симфоничния Оркестър на Българското Национално Радио и солист Татяна Колева под диригентството на композитора, високо оценен от музикалната преса в Европа и Америка. Негови творби са издадени и от HoneyRock Publishers, САЩ и Toccatta Classics, Великобритания.

Георгиев е носител на Голямата Награда за Симфонична Композиция по случай 75-тата годишнина на Софийската Филхармония и лауреат на Международният Композиторски Форум в Брюксел, Белгия, през 2004, 2008 и 2011. Лауреат е на наградата в памет на Сър Хенри Ууд от Лондонската Кралска Академия и финалист на наградата Хиндемит в Германия.

Като солист – перкусионист е лауреат на 15 награди от национални и международни конкурси, изпълнявал е като солист произведения за Ударни Инсртументи и Оркестър с Оркестъра на Българското Национално Радио, Пловдивската и Варненската Филхармонии, включително премиери на нови концерти, както и записи за Българското Националното Радио.

Галерия

Какво търсиш днес?