Световно признатата като ярък представител на пианистичния елит на нашето време МАРТА АРГЕРИЧ е родена в Буенос Айрес. Започва да учи пиано на петгодишна възраст с Винченцо Скарамуца. Считана за дете-чудо, тя много отрано започва изявите си на концертния подиум. През 1955 заминава за Европа, учи в Лондон, Виена и Швейцария при Бруно Зайделхофер, Фридрих Гулда, Никита Магалов, Мадлен Липати и Стефан Ашкенази. През 1957 печели първите награди на конкурсите в Болцано и Женева, а през 1965 с шумен успех и на Шопеновия конкурс във Варшава. От този момент започва триумфалната й световна кариера.

Марта Аргерич е постоянен гост на най-престижните оркестри и фестивали в Европа, Япония, Америка и Израел (под палката на Зубин Мета и Лахав Шани). Голяма част от артистичния й живот е посветена на камерното музициране, тя свири и записва редовно с Нелсън Фрейре, Александър Рабинович,  Миша Майски, Гидон Кремер, Даниел Баренбойм. И споделя: „Тази хармония в един ансамбъл ми носи силно и спокойно усещане“.

Макар че нейният темперамент я води към най-виртуозните клавирни произведения от ХІХ и ХХ век, тя не се ограничава в тези рамки, обширният й репертоар включва и Бах, Барток, Бетовен, Шуман, Шопен, Лист, Дебюси, Равел, Франк, Прокофиев, Стравински, Шостакович, Чайковски, Месиан и др.

Нейната дискография е огромна: тя записва за EMI/Erato, Sony, Philips, Teldec, DGG и др. Последните й записи включват концертите на Бетовен № 2 и № 3 с Камерен оркестър „Малер” под диригентството на Клаудио Абадо (награда „Грами“), Моцартовите концерти № 20 и № 25 също с Абадо, рецитал в Берлин с Даниел Баренбойм (Моцарт, Шуберт, Стравински), запис на живо в Буенос Айрес на дуо рецитал с Даниел Баренбойм, посветен на Шуман, Дебюси, Барток (за „Deutsche Grammophon”), плоча с Ицхак Перлман, посветена на Шуман, Бах, Брамс. Много от концертите й са излъчвани по телевизиите по целия свят.

За своите записи Марта Аргерич получава редица награди – „Грами“ за концертите на Барток и Прокофиев, „Gramophon” – изпълнител на годината“, „Най-добър запис на клавирен концерт за годината“ за Шопен, „Choc“ на сп. „Monde de la Musique” за рецитала й в Амстердам, „Künstler des Jahres Deutscher Schallplatten Kritik“, „BBC Music Magazine Award” за Шостакович (EMI – 2007), „Грами“ за „Пепеляшка” от Прокофиев, заедно Михаил Плетньов.

За да стимулира млади изпълнители, през 1998 тя става артистичен директор на Фестивала „Beppu“ в Япония. През 1999 създава Международния клавирен конкурс и фестивал „Марта Аргерич” в Буенос Айрес, а през юни 2002 „Progetto Martha Argerich” в Лугано.

Марта Аргерич е носител на множество отличия:  „Офицер на Ордена на изкуствата и литературата“ (1996) и „Командир на Ордена на изкуствата и литературата“ (2004) от френското правителство; „Академик от Санта Чечилия” в Рим (1997); „Музикант на годината“ от „Musical America (2001);  „Орденът на изгряващото слънце, златни лъчи с розетка“ (за приноса й за развитието на музикалната култура и подкрепата на млади артисти) от японския император и престижната „Praemium Imperiale“ от Японската асоциация на артистите” (2005); Наградата на „Кенеди център”, получена от Барак Обама (декември 2016); „Командир на ордена „За заслуги на Република Италия”, връчена от Серджо Матарела (2018).

Какво търсиш днес?