Сопраното МАРИЯ ВИДОВИЧ започва своето музикално образование във Вараждин, Хърватия, след което учи във Виена и в Университета за музика и сценични изкуства в Щутгарт. Владее немски, испански, английски и италиански езици, общува и на френски и руски. Пяла е в най-реномирани концертни зали, като Музикферайн във Виена, Гастайг в Мюнхен, Opera Bellas Artes в Мексико Сити, както и на големи международни фестивали в Северна и Южна Америка. Нейният красив тембър, ярка индивидуалност и елегантност, правят незабравими интерпретациите ѝ на любимите на публиката оперни роли, като Констанс в „Отвличане от сарая“ на Моцарт, Маргарита във „Фауст“ на Гуно, Мими в „Бохеми“ на Пучини или Виолета в „Травиата“ на Верди. Тя е и великолепен изпълнител на класическата песен. Световноизвестният тенор и педагог Франсиско Арайза е неин професор и ментор. Мария Видович предава опита си на млади таланти като асистент в Националната консерватория в Мексико Сити, както и в международни майсторски класове. От учебната 2020/21 е асистент на проф. Франсиско Арайза във Вокалната катедра „Алфредо Краус“ във Висшето училище за музика „Рейна София“ в Мадрид.

Пламенен популяризатор на хърватската култура, тя винаги разширява класическия репертоар на своите рецитали по целия свят с композиции от хърватски композитори и красиви меджимурски песни. В края на 2020 записва първия си албум „Christmas Classics“, номиниран за наградата „Порин“ в категорията „Най-добър коледен албум“. „Mеджимурие” е вторият й албум, посветен на меджимурската песен, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. С този албум певицата поставя началото на нова ера за меджимурската песен, тъй като нейната интерпретация я доближава до класическата Lied и със сполучливите аранжименти за симфоничен оркестър от Алекс Пашков привлича международното внимание към скритото музикално съкровище от Меджимурие. Албумът е представен за първи път на гала концерт в атриума на Стария град на Чаковец, излъчен от Хърватската радиотелевизия. „Intima“ е третият й албум, издаден от Croatia Records през 2021, с шестнадесет песни от големи световни композитори, с акомпанимент на дългогодишния й сътрудник, австралийския пианист Дънкън Гифорд.

Сред изявите на Мария Видович в края на 2021 са гала концертът „Коледа в Цибона“ в Загреб, концерти със Загребския камерен оркестър и със Загребската филхармония. През 2022 излиза новият й албум с оперни арии, записан в Концертната зала „Ватрослав Лисински“ под диригентството на Франсиско Арайза. А през април тя е имала турне във Великобритания със Загребската филхармония с диригент Ян Латам Кьониг, където е представила и песни на известната хърватска композиторка Дора Пеячевич.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?