МАРИО ХОСЕН е цигулар с международна репутация. Живее във Виена, но концертира активно по света, преподава в България и чужбина. Хосен е солист на едни от най-известните световни оркестри между които са: Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, , Academy St. Martin and the Fields, Английски камерен оркестър Оркестър „Брукнер” – Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и  др. Той е почетен професор по цигулка на Нов български университет и гост професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия.

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив.  На 8 години дебютира като солист с Пловдивската филхармония. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Във Виенската музикална академия учи при проф. Михаел Фришеншлагер и се дипломира с награда на Австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле.

Удостоен е с много престижни награди. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger”, Виена. Записва за италианската звукозаписна компания „Dymanic” световни премиери на произведения на Паганини.

Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, която се провежда ежегодно във Виена. Хосен e удостоен с престижната награда „София“ за музика и с наградата на ФМ класик радио за 2015. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист е на „Thomastik Infeld”, Виена и брандов посланик на „Пежо”, България. Артистичен директор на международния музикален фестивал  „Варненско лято”.

Какво търсиш днес?