Определяна като най-добрата жена диригент, маестра МАРИН АЛСОП присъства във всички значими класации за класическа музика. Убедена, че музиката има силата да променя живота, новаторският ѝ подход към програмирането и развитието на публиката, дълбоката ѝ ангажираност с образованието и застъпничеството за важността на музиката в света на изкуството са световно признати. Както пише „Ню Йорк Таймс“, тя е не само „страховит музикант и мощен комуникатор“, но и „ диригент с визия“.

Маестра Алсоп е родена е в Ню Йорк в семейство на професионални музиканти. Учи в Masters School и посещава Йейлския университет, но по-късно се прехвърля в „Джулиард скул“ в Ню Йорк, където получава бакалавърска и магистърска степен по цигулка. Същевременно свири с престижни оркестри като Нюйоркската филхармония и Оркестъра на Нюйоркския балет. Тя печели наградата Кусевицки като изключителен студент диригент в музикалния център „Tanglewood“ през 1989, където се запознава със своя бъдещ наставник Ленард Бърнстейн, който оценява високо таланта ѝ.

Носителка e на „Грами“ и няколко награди „Грамофон“, на наградите на „BBC Music Magazine“, номинирана е за „Еми“. Тя е първият и единствен диригент, получил стипендия „MacArthur“. Удостоена е с наградата „Crystal Award“ на Световния икономически форум и влиза в историята като първата жена диригент на „Последната вечер на BBC Proms”. Марин Алсоп е включена в престижната класация на „Класик ФМ“ за най-добри диригенти на всички времена наред с Лорин Маазел, сър Колин Дейвис, Артуро Тосканини, Леополд Стоковски, Валерий Гергиев и Херберт фон Караян.

Маестра Алсоп е първата жена, ръководила голям оркестър в Съединените щати, Южна Америка, Австрия и Великобритания. През 2007 е назначена за главен диригент на Балтиморския симфоничен оркестър, а през 2021 за негов музикален директор. С оркестъра осъществява първото за състава европейско турне, много записи, отличени с най-престижни награди и над двадесет световни премиери. През 2021 маестра Алсоп основава „OrchKids“ – успешна музикално-образователна програма за младежите в неравностойно положение в Балтимор.

През 2012 Алсоп е назначена за главен диригент на Държавния симфоничен оркестър в Сао Пауло, а през юли 2013 – за негов музикален директор до края на 2019. След това тя е почетен диригент на оркестъра и продължава да ръководи големи проекти всеки сезон. През 2013 с оркестъра Алсоп осъществява европейско турне с концерти в Берлин, Лондон, Париж, Залцбург и Виена.

През 2014 Алсоп за първи път дирижира Симфоничния оркестър на Виенското радио (RSO). От 1 септември 2019 тя е първата жена диригент, назначена за главен диригент на RSO във Виена.

От 2020 Алсоп е резидент в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

Освен това тя е главен диригент и куратор на фестивала „Равиния“ в Чикаго, като също така ръководи и дирижира летните резиденции на Чикагския симфоничен оркестър. В Равиния дебютира още през 2002.

През 2020 Марин Алсоп ръководи мащабен проект за отбелязване на 250-годишнината от рождението на Бетовен в сътрудничество с „Карнеги Хол“. За да сподели посланията на композитора за толерантност, единство и радост с публиката на XXI век, тя организира и реализира изпълнения на Деветата симфония на Бетовен с десет оркестъра на водещи музикални центрове на шест континента с партньорството на Лондонския „Southbank Centеr“, където тя е асоцииран артист.

Марин Алсоп има дългогодишни връзки с Лондонската филхармония и лондонските симфонични оркестри, и редовно гостува като диригент на големи международни състави като Оркестъра на Кливланд, Оркестъра на Филаделфия, „Гевандхаус оркестър“ в Лайпциг, Оркестъра на „Ла Скала“, „Оркестъра от епохата на Просвещението“ и Датския национален оркестър, Фестивалния оркестър на Будапеща и оркестрите на „Роял Концертгебау“. Тя открива сезон 2020/2021 на „Парижки оркестър“ и се завръща с Лондонския симфоничен оркестър в „Барбикан център“ и Западната музикална академия.

Обширната дискография на Алсоп включва записи за „Decca“, „Harmonia Mundi“ и „Sony Classical“, както и забележителни цикли на Брамс с Лондонската филхармония, Дворжак със Симфоничния оркестър на Балтимор и Прокофиев със Симфоничния оркестър на Сао Пауло за „Naxos“.

Отдадена на новата музика, Алсоп е музикален директор на Фестивала за съвременна музика в Калифорния в продължение на 25 години.

Наред с много други награди и академични длъжности, тя работи като резидент през 2020 във Виенския университет за музика и сценични изкуства, директор е на университетската програма по  дирижиране в Консерваторията „Пибоди“ в Университета „Джонс Хопкинс“ и е почетен доктор на Университета в Йейл и „Джулиард скул“.

„Никаква похвала не може да бъде твърде висока за приноса на Марин Алсоп за този концерт. Тя беше вдъхновяващо ангажирана с всяка от творбите…“ („Classical Source“, януари 2019).

„Ако някой има смелостта и силата да промени света чрез музиката, това е Марин Алсоп“ (WQXR).

https://intermusica.co.uk/artist/marin-alsop

https://www.marinalsop.com

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?