Световноизвестното клавирно дуо на сестрите КАТЯ И МАРИЕЛ ЛАБЕК гостуват за първи път в България през 2022. Изключително успешната им кариера започва от ранна възраст. Първите им уроци по пиано са с тяхната майка –италианската пианистка Ада Чеки, ученичка на Маргарита Лонг. После учат в класа на известната френска пианитка и педагог Люсет Декав и през 1968 всяка от тях е отличена с първото място (Premier Prix) в класацията на Парижката консерватория. В края на следването си, на 17 и 19 години, по желание на Оливие Месиен под неговото артистично ръководство те записват първия си диск с неговата творба „Visions de l’Amen“ . Следват участията им в множество фестивали за съвременна музика, където свирят произведения на Месиен, Лучано Берио, Пиер Булез, Филип Бусманс, Дьорд Лигети и др.

Изпълнението на „Рапсодия в синьо“ на Гершуин им носи международна известност и оттогава до днес продължава тяхната забележителна кариера. Определят ги като най-доброто клавирно дуо в света (Ню Йорк Таймс). Повече от 50 години Катя и Мариел Лабек свирят и разширяват репертоара за две пиана. С еднакъв успех изпълняват джаз, барок, модернизъм и експериментални жанрове.

Гостуват на най-престижните оркестри като Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Чешката филхармония, „Филхармония Ла скала“, Лайпцигския „Гевандхаус“, Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, Нюйоркската филхармония, Оркестъра на Париж, Оркестъра на Филаделфия, Кралския Концертгебау – Амстердам, Оркестъра на „Санта Чечилия“ и Виенската филхармония под диригентството на Джон Адамс , Семьон Бичков, сър Колин Дейвис, Густаво Дудамел, Мирга Гражините-Тила, Зубин Мета, Сейджи Озава, Антонио Папано, сър Саймън Ратъл, Еса-Пекка Салонен, Майкъл Тилсън Томас и Яп ван Зведен.

Много произведения са написани специално за тях, като „Linea“ за две пиана и перкусии от Лучано Берио, „Water Dances (Водни танци) за две пиана от Майкъл Найман, Battlefield (Бойно поле) за две пиана и оркестър от Ричард Дюбон, „Nazareno“ за две пиана, перкусии и оркестър от Освалдо Голихов и Гонзало Грау, „The Hague Hacking“ за две пиана и оркестър от Луис Андрисен, „Капричио“ от Филип Бусманс, „Концерт за две пиана“ от Филип Глас с премиера в Лос Анджелис с Густаво Дудамел и Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, концерти за две пиана и оркестър от Брайс Деснер и от Нико Мюли. Премиерата на концерта на американския композитор Нико Мюли е с Оркестъра на Париж във Филхармонията под диригентството на Максим Емеляничев на 21 юли 2021, а премиерата ѝ в „Карнеги Хол“ с Нюйоркската филхармония е планирана за месец април 2022 под диригентството на Яп ван Зведен.

Сестрите работят редовно и с попзвезди като Стинг, Мадона, Елтън Джон, Том Йорк и др. Музика, изпълнена от Лабек звучи в много холивудски филми, сред които „Мъжът, който плачеше” с Джони Деп, Кристина Ричи и Кейт Бланшет, „Невидима нишка“ с Даниел Дей Люис и „Непростимо“ със Сандра Бълок и Виола Дейвис.

Сестрите Лабèк се изявяват на фестивали и прочути сцени по целия свят. Повече от 33 000 зрители присъстват на галаконцерта с Берлинската филхармония под диригентството на сър Саймън Ратъл в берлинската зала „Валдбюне“, записан е на DVD (EuroArts). Над 100 000 души присъстват на концерта „Виенска лятна нощ“ в двореца „Шонбрун“, a повече от 1,5 милиона зрители проследяват събитието по телевизията в цял свят.

Първият им албум с Месиен излиза през 1969. Следват десетки техни самостоятелни проекти, издадени като албуми и на DVD, както и участия с други изпълнители. През 2011 издават албум с произведения на Гершуин и Бърнстейн, а две години по-късно – „Minimalist Dream House“ (50 години минималистична музика). През 2014 излиза компактдиск, озаглавен „Box Sisters“ (Сестри в кутия), направен специално за техния лейбъл „KML recordings“. Биографията им „Une vie a quatre mains“ ( Един живот на четири ръце) от Рено Машар е публикувана от Buchet-Chastel.

Deutsche Grammophon издава пет техни албума: „Invocations“, „Love Stories“, „Amoria“, „Moondog“ и „El Chan““, посветен изцяло на американския композитор Брайс Деснер . През 2020 излиза албумът „Les Enfants Terribles“, посветен на музиката на Филип Глас „Les Enfants Terribles“.

Спътник на Катя Лабек е Дейвид Чалмин, композитор, певец и китарист на групата „Triple Sun“, както и продуцент. В началото на 80-те години тя живее с джаз китариста Джон Маклафлин и е част от неговата група. Съпруг на Мариел Лабек е един от най-големите диригенти на нашето време – Семьон Бичков. Двете сестри се установяват първо в Лондон, после във Флоренция, а от 2005 – в Рим. Мариел прекарва голяма част от времето си на баския бряг, където е и звукозаписното студио на Дейвид Чалмин.

Сестрите Лабек са страхотни – споделя Филип Глас. – Те са страхотни изпълнители и страхотни интерпретатори. И те са прекрасни привърженици на музиката – не само модерна музика, но и просто музика. Страхотно е да се работи с тях!

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?